Hét évre ítélték Egyiptomban az al-Dzsazíra újságíróit

Hét év börtönbüntetésre ítélték azt a három újságírót, akik a kairói bíróság szerint munkájukkal a Muzulmán Testvériséget támogatták.
Az al-Dzazíra munkatársai – Peter Greste, Mohamed Fami és Baher Mohamed – a vád szerint hamis információkat terjesztettek, amivel az azóta betiltott Muzulmán Testvériséget támogatták, írja a Guardian. A hat hónapja fogva tartott férfiakon kívül ma három másik újságírót is elítéltek távollétükben, ők egyenként tíz évet kaptak. Társaitól eltérően Baher Mohamedet szintén tíz év börtönre ítélték, ugyanis az ebben az ügyben kiszabott hét éven kívül, egy másik ügyben további három évet szabtak ki rá.

Az ügy, ami sokak szerint nem szól másról, mint a sajtó- és szólásszabadság sárba tiprásáról, óriási nemzetközi felháborodást keltett. A kritikus hangok szerint politikai döntés született, az újságírók csak a munkájukat próbálták végezni. Ezt támasztják alá a bíróságon bizonyítékként bemutatott videók is, amelyeknek kevés, vagy semmi köze nem volt az egyiptomi belpolitikához: az egyik egy lovakról, a másik Szomáliáról, a harmadik egy kenyai sajtótájékoztatóról, a negyedik pedig egy, az ausztrál énekes-dalszövegíróról, Gotyéről szóló műsor volt.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök is felszólalt az ügyben, arra kérve Abdel Fattah al-Sziszi egyiptomi elnököt, hogy engedjék szabadon az ausztrál állampolgársággal rendelkező Grestét, aki korábban a BBC tudósítójaként is dolgozott.

A Guardian szerint úgy próbálják beállítani az újságírókat, mint akik részt vettek a Muzulmán Testvériség, Egyiptom hírnevének besározására irányuló tervében. Helyszíni források szerint az egyiptomi média az ország ellenségeiként kezeli az újságírókat, akiknek kijár a jogos büntetés. Mohamed Murszi korábbi elnök tavaly júliusi elűzése óta az egyiptomi vezetés hadjáratot indított a szervezet, és annak támogatói ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.