Hét év börtön „melegpropagandáért”

Melegellenes törvénytervezetet készítenek elő Ugandában. A javaslat szerint akár hét évvel is büntetnék azokat, akik a homoszexualitást népszerűsítik.

Az afrikai országban közel egy éve fogadtak el egy szintén melegeket büntető törvényt, mely életfogytiglani börtönnel büntette a másságukat nyíltan vállalókat. A sokak által bírált jogszabályt július végén eltörölte az alkotmánybíróság, mondván az ugandai parlament nem volt határozatképes a törvény elfogadásakor.

Ennek ellenére a képviselőház most újra szembeszáll a melegekkel, és akár hét év börtönnel büntetné a homoszexualitást népszerűsítőket. - írja a Guardian.

Frank Mugisha, melegjogi aktivista elmondta, hogy az emberek nem veszik észre, hogy a törvény hatással lesz mindenkire. Ha például egy újság beszámol egy melegeket érintő hírről, az is népszerűsítésnek mondható. Az én Twitter fiókom is annak tekinthető. - fűzte hozzá az aktivista, aki szerint az emberi jogi szervezetek, melyek az LMBT-jogokért is kiállnak, szintén vádolhatók a melegpropagandával.

Mugdisha hozzátette, hogy a javaslat egyértelműen az ugandai kormánytól származik. A tervek szerint hamarosan benyújtják azt a parlamentnek, és el is fogadják.

Az aktivista elítéli a törvénytervezetet, mert elfogadásával támadások érnék a melegeket. Az aktivista úgy véli, hogy a politikusok a közelgő választások miatt támadják újra a homoszexuálisokat. A melegjogi aktivisták próbálják megakadályozni, hogy a jogszabályt elfogadja a parlament.

Az ugandai kormány nem kommentálta a tervezet körül kialakult híreszteléseket. A választások miatt azonban Yoweri Museveni elnök hónapok óta nagy nyomás alatt áll. A párttársai azt várják tőle, hogy a melegellenes törvényt minél előbb tűzzék napirendre.

A homofóbia nagyon elterjedt a konzervatív, afrikai országban. A homoszexualitás illegális Ugandában az 1950-ben elfogadott törvénykönyv szerint, mely mai napig börtönnel sújtja a homoszexuális aktusban résztvevőket. Ennek ellenére aktivisták melegfelvonulást tartottak augusztusban, a rendőrség engedélyével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.