Heroint is írhatnak fel az orvosok Kanadában

Heroint is felírhatnak a kanadai orvosok a kemény drogfüggőknek egy törvénymódosításnak köszönhetően.

"Számos országban engedélyezték már az orvosoknak, hogy diacetil-morfint is tartalmazó kúrát alkalmazzanak azoknál az opioid-függőknél, akik semmilyen más kezelésre nem reagálnak" - áll a szabályozásban. Ennek előzménye, hogy 2013 októberében Kanadában betiltották, hogy diacetil-morfint alkalmazzanak a gyógyításban és az orvosoknak is megtiltották, hogy heroint írjanak fel. A betegek ezután sem csak úgy használhatják a drogot kedvükre, komoly felügyelet és speciális körülmények között vehetik magukhoz a heroint.

Az új szabályozás azonban ellentmondásos: többen úgy vélik, hogy heriont adni a függőknek egyáltalán nem vezet ahhoz, hogy lejöjjenek a szerről, sőt, biztosítják számukra a hozzáférést, miközben elhanyagolják az olyan, sokkal biztonságosabb terápiát, mint a methadon-kúra. A methadont fájdalomcsillapításra használják és sokszor alkalmazzák a heroinfüggőség kezelésére is. A metadhont, amely segít enyhíteni az elvonási tüneteket, egyre kisebb adagban adják a függőknek, majd teljesen elhagyják. Erre is könnyen rá lehet azonban szokni, így előfordulhat, hogy a beteg az egyik függőségből a másikba esik.

A CNN által megszólaltatott szakemberek szerint a heroin felírása ugyan magát a szokást nem szünteti meg, de az olyan betegeknél, akiken tényleg más kezelés nem segít, legalább a túladagolás és a fertőzések elkerülhetőek. Ezen kívül hosszú távon mérséklődhet a tiltott drogfogyasztás, az egészségügyi kockázatok csökkenése miatt enyhülhet az egészségügyi rendszer megterheltsége, illetve kevesebb lehet a drog miatt elkövetett bűncselekmények száma is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.