Heroin pusztítja az orosz férfiakat

"A fene egye meg, már megint egy heroinista" – a riasztott moszkvai orvos bosszúsan becibálja a mentőautóba a jól öltözött negyvenes férfi tehetetlen testét. Szinte szemrehányóan néz a buszmegállóban lévőkre, akik fél órával korábban kihívták őt a mínusz tíz fokban a járdán fekvő férfihoz.

"Tizenöt éve dolgozom, rögtön látom, hogy mivel ütötte ki magát. Lassan több van belőlük, mint az alkoholistákból" - sóhajt a nagy tapasztalata ellenére is fiatal mentőorvos, majd int a sofőrnek és a heroinfüggővel együtt elviharzanak a moszkvai éjszakában.

Oroszországban becslések szerint több mint 2,5 millió ópiumszármazékokat fogyasztó ember él - ötödük van hivatalosan is nyilván tartva -, ezzel a 147 milliós ország világelső a szomorú listán, amelyen húsz éve még messze volt az "élvonaltól". Ma a világ herointermelésének húsz százalékát Oroszországban szívják fel, ez megegyezik a teljes európai fogyasztással. Az orosz heroinfüggők száma 12 év alatt megtízszereződött - áll az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) jelentésében. A szervezet Bécsben pénteken fejezte be éves konferenciáját, amely a kábítószer visszaszorítása helyett legfeljebb a riasztó növekedésről tudott beszámolni.

A herointermelés központja továbbra is Afganisztán, ahonnan a fehér por 90 százaléka származik. Az ország máktermelő területei ugyan 25 százalékkal csökkentek tavaly, a kitermelt ópium - a heroin alapanyaga - mennyisége azonban érdemben nem változott: hétezer tonnát ér el. Az Afganisztán ellen 2001 végén indított nemzetközi katonai akció óta összességében nőtt a termelés.

Oroszországba lényegében akadálytalanul áramlik évi nyolcvan tonna tiszta heroin a volt szovjet közép-ázsiai köztársaságokon keresztül, óriási hasznot termelve a kábítószer-maffiának: a Tadzsikisztánban még kilogrammonként ezer dolláros heroin Moszkvában már 80 ezer dollárért kel el, 0,1-1 grammos kiszerelésekben. Az országon belül tehát legalább 6,4 milliárd dollárt ér el az illegális piac forgalma, ám a valóságban - a tiszta anyag hígításával - ez még több lehet. Ezt kevéssé befolyásolja a határőrség és a kábítószer-ellenes ügynökség (FSZKN), amely évente a 3,4 tonna heroint foglal le, vagyis a teljes mennyiség alig négy százalékát. Oroszország ma már egyértelműen célország, nem pedig tranzitállomás. Európába az afgán heroin más útvonalon jut, főként Törökország érintésével.

A hasznon túl az áldozatok száma is óriási Oroszországban: évente negyvenezren halnak meg kábítószer túladagolásban és további harmincezren a fogyasztással összefüggésbe hozható betegségekben. Ez már szinte azonos a népességfogyás legfőbb okának kikiáltott alkohollal, amely az orosz egészségügyi miniszter, Genagyij Onyissenko szerint évente 80 ezer embert visz el. (Igaz, az alkoholfogyasztás miatt kialakuló betegségek évente további 400 ezer áldozatot szednek.)

Mindkét tényező főként a férfiakat érinti, ezzel is magyarázható, hogy egy átlagos orosz férfi nem számíthat nyugdíjas évekre: míg egy nő átlagosan 74 évig él, addig - a világon egyedülállóan nagy különbséggel egy országon belül - egy férfi születéskor várható élettartama mindössze 59 év, amivel Oroszország a világ 220 országa közül csupán a 185. helyen áll. Nem messze a férfiaknak - igaz, a nőknek is - csupán 44 évet adó Afganisztántól.

 

Fiatal orosz heroinista
A young man uses a lighter to prepare heroin for injection at an apartment in a Moscow's satellite town of Zhukovsky, November 30, 2000. Drug-taking is by far the greatest cause of the growing incidence of AIDS and HIV infection in Russia.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.