Hepatitisszel fertőz Olaszországban a kelet-európai gyümölcs
- Három országból származó gyümölcs keverékéről van szó. A románok egyedül fagyasztott áfonyát küldtek Olaszországba a rendelkezésünkre álló információk szerint. Ellenőrzéseket végeztünk, és a romániai exportőrnél semmiféle rendellenességet nem tapasztaltunk - nyilatkozta a román állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal (ANSVSA) vezetője. Vladimir Manastireanu hozzátette: az európai sürgősségi rendszeren, a RAPEX-en keresztül érkezett riasztás, és a román fél megtette az ilyenkor szükséges lépéseket. Az ANSVSA igazgatója szerint elképzelhető, hogy a piacról kivont termék az olaszországi importőrnél, a keverés során fertőződött meg.
Az olasz hatóságok két másik mirelit gyümölcsszállítmányt is kivontak a piacról, szinten hepatitisfertőzés miatt. A gyümölcsök származási helye ez esetben Bulgária és Lengyelország mellett Szerbia és Kanada volt.
A román sajtó szerint felmerült az ügyben egy olaszországi járvány lehetősége is. Előkerült ugyanis az olaszországi egészségügyi intézet (ISS) egy jelentése, amely szerint 2012 szeptembere és 2013 áprilisa között hetven százalékkal megugrott a hepatitises fertőzések száma az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Csaknem kizártnak tartják a „vírusimport” lehetőséget az uniós hatóságok is. A RAPEX riasztása kitér arra is, hogy az év eleje óta 15 olyan holland, német és lengyel turistánál észleltek hepatitisfertőzést, aki január elseje után az olaszországi Trento és Bolzano térségében kirándult. Egyikük lakásában találtak is a piacról időközben kivont gyümölcskeverékből.
A májgyulladást okozó A-vírusos hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre, lappangási ideje 15-45 nap.