Helyreigazítás

A 2010. február 15-én „Képíró Sándor a legkeresettebb háborús bűnösök listáján" címmel megjelent MTI közleményben valótlanul híreszteltük, hogy Dr. Képíró Sándor Tibor kezéhez az 1942-es úgynevezett újvidéki vérengzés során tapadt vér, illetve 1942-ben az egyik vezetője volt 1200 békés újvidéki lakos likvidálásának, ezen túlmenően a helyi hatóságok még 1944-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték a békés lakosság ellen elkövetett bűnök miatt, de a fasiszták hatalomra jutásával elengedték.

A valóságban a Dr. Képíró Sándor Tibor ellen 1944-ben meghozott ítéletet a Fővárosi Bíróság 2007 elején végrehajthatatlannak nyilvánította. Ezt követően a Budapesti Nyomozó Ügyészség Képíró Sándor Tibort „egyéb háborús bűntett" elkövetésével gyanúsította meg 2009 őszén. Ez a bűntett akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben jelenleg nyomozást folytat.

Az ügyészség gyanúsítása szerint a bűncselekményt a férfi társtettesként követte el. Az ügyészség a rendelkezésére álló adatok szerint 1942. január 23-án a Képíró Sándor Tibor által vezetett járőrosztag tagjai - a gyanúsított által beosztottjaihoz továbbított parancs alapján - az úgynevezett újvidéki tisztogatás során Újvidéken négy civilt lelőttek. Képíró Sándor Tibor tagadja a vádat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.