Helyreigazítás 161 év késéssel

161 év után közölt helyreigazítást a New York Times kedden a tizenkét rabszolgaságban töltött évről ismert Solomon Northup nevének az elírásáért. Az amerikai lap újságírójának 1853. január 20-án egy cikken belül kétféleképpen, és mind a kétszer tévesen sikerült leírnia Northup nevét, akit a cikk címe Northrupra keresztel át, a szövegben pedig Northropként szerepel.

A malőrre a Twitteren hívták fel a NYT figyelmét, valaki ugyanis vette a fáradságot, és a Northup életéből készült film három Oscar-díja után átböngészte az archívumokat. A helyreigazításban a NYT egyébként megjegyzi, hogy a malőr ellenére a lap cikke a legteljesebb és a legautentikusabb beszámoló Northup sorsáról.

Northupot 1841-ben rabolták el és adták el rabszolgának. Tizenkét évvel később nyerte vissza a szabadságát, ami csak nagyon keveseknek sikerült a polgárháború előtti Egyesült Államokban. Életrajzi filmje, a 12 év rabszolgaság a vasárnapi Oscar-gáláról elvitte a legjobb filmnek és a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrocskát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.