Helyreállt a svájci „varázsformula”

Ismét van szélsőjobboldali (néppárti) tagja a svájci kormánynak, és ezzel véget ért a néptribun Christoph Blocher egyéves dackorszaka.

A tavaly decemberi kormányalakításkor a választáson a legtöbb szavazatot szerzett Svájci Néppártból (SVP) a parlamenti döntés jóvoltából a szélsőséges nézeteiről ismert Blocher helyett egy, a párt mérsékelt szárnyához tartozó Eveline Widmer Schlumpf került az igazságügyi és rendészeti tárca élére. Blocher tiltakozásul azonnal kizáratta a pártból az új minisztert, és közölte: ezentúl ellenzékből politizál.

Ez az eljárás merőben új helyzetet teremtett, hiszen a svájci hagyományos politikai rendszerben a kormány hét miniszterét mindig a négy legnagyobb párt adja. Alig egy év után az SVP másik minisztere, a szintén a mérsékelt – kiközösített – szárnyhoz tartozó Samuel Schmid a vezérkari főnök kinevezése körüli csatározásban elvesztette a parlament támogatását, és kénytelen volt megválni a védelmi tárcától. A parlament a helyére most azt az 58 éves Ueli Maurert választotta be a kormányba, akit Blocher politikai nevelt fiának, eszméi hű követőjének tartanak. Blocher miniszteri tevékenysége ellen egyébként az volt a kifogás, hogy a kormányon belül is ellenzéki pártpolitikát folytatott, vagyis a hivatalos EU-barát irányvonallal szemben továbbra is az Unió ellen szította a hangulatot, a svájci nemzeti érzelmekre, mindenekelőtt pedig az idegenek elutasítására alapozva.

Belpolitikai megfigyelők úgy vélik, hogy bár Maurer maga ugyanezeket a nézeteket vallja, miniszterként képes lesz háttérbe szorítani pártpreferenciáját, s helyette kialakítani a szükséges együttműködést a kormány többi tagjával. Ezt a közeli jövőben már bizonyíthatja is: február 8án a svájciak népszavazáson döntenek arról a javaslatról, amely szerint az EU-val az új tagországok polgárainak mozgásszabadságáról kötött megállapodást kiterjesztik Bulgáriára és Romániára. Az SVP elutasítja az e témában előterjesztett javaslatot, míg a három másik kormánypárt arra kéri a lakosságot, szavazzon igennel. A nem szavazatok győzelme esetén ugyanis az Európai Unió teljes egészében felmondhatja a Svájccal kötött bilaterális egyezményt, ami – különösen a mostani válsághelyzetben – igen hátrányos lenne az alpesi ország számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.