Helyreállt a közúti forgalom a Koreai-félszigeten

Észak-Korea felfüggesztette kedden a demilitarizált övezetet keresztező közúti határátkelő forgalmának korlátozását – így kiszámíthatóbbá válik a két Korea közösen működtetett ipari parkjába irányuló forgalom. A döntés a phenjani rezsim egy hónapja kezdődött békülékeny gesztusainak részét képezi.

A koreai háború (1950–1953) végén létrejött fegyverszüneti vonalon az ezredforduló után két közúti átkelőt nyitottak. Az első a Panmindzsontól északra lévő Keszong határvárosba vezet, ahol 2004ben a Hyundai vállalat ipari parkot hozott létre. Az olcsó észak-koreai munkaerőt kihasználva több mint száz délkoreai cég északi munkások tízezreinek biztosít munkát és megélhetést. A második a félsziget keleti partvidékén lévő Gyémánthegységbe vezet, ahol a Hyundai vállalatcsoport által bérelt területen üdülőkomplexum jött létre a szöuli turisták számára.

A Korea-közi viszonyok 2008 tavaszán váltak fagyossá, amikor a szöuli elnöki rezidenciát elfoglaló konzervatív Ri Mjong Bak államfő a gazdasági együttműködés további szélesítésének feltételéül a félsziget atomfegyvermentesítését jelölte meg. A KNDK egyre súlyosabb provokációkat hajtott végre, a közös gazdasági projektek pedig a bezárás határára sodródtak. A turisztikai projekteket az után fújták le, hogy tavaly nyáron egy északi katona a Gyémánt-hegységben lelőtt egy tiltott területre tévedt déli turistanőt, az ipari park pedig a közúti forgalom korlátozása miatt került lehetetlen helyzetbe.

Több szakértő véli úgy, hogy az elmúlt hónapok során a véletlenek összejátszása kedvező alkupozícióba hozta a phenjani vezetést. Márciusban két amerikai újságírónő követett el tiltott határátlépést a kínai–észak-koreai határon, majd a hónap végén a keszongi ipari park egyik délkoreai alkalmazottja kezdte nyilvánosan kritizálni a phenjani rezsimet, amelynek következtében letartóztatták. Augusztus elején pedig egy délkoreai halászhajó sodródott át négyfős legénységével az északi vizekre. A phenjani döntéshozók meglehetősen jó pozíciókkal rendelkeztek ahhoz, hogy véget vessenek a senkinek sem kedvező mosolyszünetnek.

Az amerikai újságírónőket Bill Clinton augusztus eleji váratlan phenjani látogatásának eredményeként engedték el, a dél-koreai mérnököt a Hyundai vállalatcsoport elnökének két héttel ezelőtti, napokig tartó phenjani vizitjének eredményeképpen bocsátották haza, míg a négy halász a múlt hét végén térhetett vissza. A létrejött megállapodások értelmében újrakezdődnek a Gyémánt-hegységbe és Keszongba irányuló turistautak, ami jelentős menynyiségű konvertibilis valutabevételt hoz az állandó ellátási nehézségekkel küzdő keletázsiai ország számára.

Kim Dzsong Il két hete a Hyundai elnökével tárgyalva burkoltan bocsánatot kért a délkoreai turistanő tavalyi halála miatt, és közölte, hogy ilyen esemény többé nem fordulhat elő. A békülékeny phenjani gesztusok hatására heteken belül létrejön a háború által szétszakított családtagok újabb találkozója is, aminek helyszíne a Gyémánt-hegység lesz.

South Korean cargo trucks heading to the inter-Korean industrial complex in Kaesong, North Korea, depart the Customs, Immigration and Quarantine office, just south of the demilitarized zone separating the two Koreas, in Paju, about 45 km (28 miles) n
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.