Helyreállítják a Szlovákiában szétvágott Rákóczi-szobrot

A bronzból készült büszt ellopásával és megcsonkításával három királyhelmeci férfit gyanúsítottak meg, akik már beismerték, hogy a a 180 kilogrammos műalkotást fémhulladékként akarták eladni.

az első szakvélemények szerint eredeti állapotában állítható helyre II. Rákóczi Frenc erdélyi fejedlem múlt héten ellopott, de rövid időn belül megtalált mellszobra. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a több mint száz esztendős, bronzból készült, a tolvajok által három darabra vágott  alkotás március 27-re, a fejedelem születésének évfordulójára restaurálva visszakerüljön eredeti helyére, a várkastély elé – tájékoztatta lapunkat Laczkó Lajos.

A II.Rákóczi Ferenc civil szerveződés elnöke közölte azt is, hogy mielőbb szeretnének kamerákat felszerelni a mostanihoz hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében.

A mintegy 180 kilogramm súlyú mellszobrot – amelyet Mayer Ede készített 1907-ben, Mányoki Ádám festménye alapján – péntekre virradó éjjel lopták el a fejedelem szülőfalujában, a kelet-szlovákiai Borsiban (Borsa). A Kassa megyei rendőrök néhány órán belül megtalálták az alkotást, továbbá a két nappal korábban a közeli Bodrogszentes (Svätuše)  fő teréről eltűnt, ugyancsak bronzból készült turul szobrot is.

Három királyhelmeci (Královsky Chlmec) férfit gyanúsítottak meg a bűntettel, akik már beismerték, hogy mindkét szobrot fémhulladékként kívánták értékesíteni. A sikeres nyomozáshoz jelentős mértékben járultak hozzá  a sátoraljaújhelyi rendőrök, akiknek a nyilvántartásában hasonló bűncselekmény elkövetése miatt szerepelt az egyik tettes neve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.