Helyettesét és az elnököt is bírálta a kormányfő

Bohuslav Sobotka megalapozatlannak minősítette Milos Zeman államfő egyik nyilatkozatát, amelyben azt hangoztatta, hogy rövidesen Csehország is terrortámadás színhelye lesz. A miniszterelnök szerint ezt a veszélyt teljesen nem lehet kizárni, ám jelenleg semmilyen titkosszolgálati információ és egyéb jel sem utal arra, hogy valakik ilyesmire készülnek.

- Semmit sem akarunk elhallgatni, de eltúlozni sem, a kabinet semmit sem becsül le, ezért megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, ám nem óhajtja felelőtlenül, önző érdekből riogatni a polgárokat - szögezte le Príma prágai kereskedelmi tévé politikai beszélgetőműsorában a cseh kormányfő.

Sobotka a Právo megkeresésére bírálta koalíciós partnerének, Andrej Babisnak ugyanabban a baloldali napilapban múlt szombaton megjelent nézeteit. A cseh miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter interjújában kifejtette, hogy több menekültet Európa már nem fogadhat be, ezért a migránsáradatot nem mérsékelni kellene, hanem leállítani, éspedig a külső schengeni határok azonnali lezárásával. Szerinte minden ország politikusainak elsősorban saját polgáraik és nemzetük érdekeit, jólétét, főleg pedig a biztonságát kell szolgálnia.

- Mivel Csehországnak e téren jelenleg is sok a gondja meg a tennivalója, menekülteket nem tudunk befogadni, ami nem is a kötelességünk. A Németországban levő több mint egymillió migráns sorsa pedig legyen az ő gondjuk, hiszen főleg a kancellár asszony bátorította őket, hogy útra keljenek - vélekedett Babis.

Bohuslav Sobotka szerint a cseh kabinet következetes, felelősségteljes migránspolitikát érvényesít, amelytől sem brüsszeli nyomásra, sem hazai populista megnyilvánulások miatt sem hajlandó eltérni.

- Tavaly 470 szíriai menekültet helyeztünk nemzetközi védelem alá, rövidesen pedig 153 keresztényt fogad be Irakból, és minden szükséges intézkedést megteszünk eredményes integrációjuk érdekében. Továbbra is ellenezzük a kötelező letelepedési kvótákat, de azokkal, akik valóban az életüket mentik, a háborúk elől menekülnek továbbra is szolidárisak leszünk, viszont megköveteljük mindannyiuktól, hogy tartsák tiszteletben hagyományainkat, európai értékrendünket és kultúránkat. Ha így lesz, akkor nem jelenthetnek biztonsági kockázatot - szögezte le a kormányfő.

Még élesebb hangnemet ütött meg Andrej Babis közeli kollégája, Pavol Belobrádek. A koalíciós Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) elnöke, aki ugyancsak miniszterelnök-helyettes, úgy vélekedett, hogy Andrej Babis nem tesz különbséget menekült és gazdasági bevándorló között. Vérszemet kapott a lengyelországi politikai fejleményektől, populista megnyilvánulásával tulajdonképpen a nemzetközi szerződések és a genfi konvenció megszegésére biztat, amivel emberiesség elleni bűncselekményre ösztönöz - mutatott rá.

- A migránsválságot csak úgy lehet enyhíteni, ha azokat az országokat támogatják az uniós tagországok is, ahonnan a migránsok özönlenek földrészünkre. Így további milliók nem kényszerülnének szülőföldjük elhagyására, mert odahaza boldogulhatnának - jegyezte meg Belobrádek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.