Helyben oldaná meg a szírek problémáját Cameron

A szíriai menekültek töredéke érkezett csak Európába, és ők már biztonságban vannak, az erőfeszítéseket ezért azoknak a millióknak a megsegítésére kell összpontosítani, akik a konfliktusövezetben vagy annak közelében maradtak - mondta szerdán a brit miniszterelnök.

David Cameron a londoni alsóház vitanapján - arra az ellenzéki kérdésre, hogy Nagy-Britannia miért nem vesz részt az Európai Unióban tartózkodó menekültek elosztásában - kijelentette: eddig 11 millió szíriait üldöztek el otthonából, de mindössze 3 százalékuk döntött úgy, hogy Európában keres menedéket.

Ennyit tesz a világ a szíriai menekültekért

Megdöbbentő számokat tett közzé a szíriai menekültekről az Amnesty International ausztrál tagozata. Kiderült, mennyire eltörpül (egyelőre) az európai válság ahhoz képest, ami a szomszédokra nehezedik. 

Részleteket itt olvashatnak.

Cameron szerint a szíriai nép és Európa érdeke is annak biztosítása, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor az lehetségessé válik. Nagy-Britannia e meggondolásból állt az élére a menekülttáborok fenntartásának finanszírozását, valamint az e táboroknak otthont nyújtó országok, főleg Libanon és Jordánia megsegítését célzó erőfeszítésnek - tette hozzá a brit kormányfő.

Cameron ezt az álláspontot azzal az érvvel is alátámasztotta, hogy a menekültek közül azok, akik eljutottak Európába, már biztonságban vannak, és London szerint azoknak kell segítséget nyújtani, akik a libanoni és a jordániai menekülttáborokban vannak. Az ő helyzetük javításával egyben elérhető az is, hogy kevesebben vágjanak neki az Európába vezető veszélyes útnak - hangsúlyozta a szerdai parlamenti vitában a brit miniszterelnök.

Cameron a hét elején bejelentette, hogy a brit kormány a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába a szíriai határok mentén működő menekülttáborokból, valamint Törökország, Jordánia és Libanon "egyéb helyszíneiről".

A brit kormányfő az áttelepítési terv indoklásában is hangsúlyozta, hogy a befogadott menekülők így közvetlen, biztonságos úton juthatnak el Nagy-Britanniába, és nem kell segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra, amely már eddig is rengeteg emberéletet követelt.

Cameron külön hangsúlyozta azt is, hogy London továbbra sem a már Európában tartózkodó menekültek közös elosztását célzó EU-tervekhez kíván csatlakozni, hanem önállóan, közvetlenül a szíriai határok mentén létesült táborokból készül áttelepíteni menekülteket. Ezt azzal indokolta, hogy a Szíriával szomszédos országokra különösen súlyos terhet ró a menekültválság; Libanon lakosságának például immár a negyede szíriai menekültekből áll.

A brit kormány 100 millió fonttal több mint egymilliárd fontra (430 milliárd forintra) emelte a szíriai konfliktus következményeitől szenvedők megsegítésére szánt segélyt. E segélyprogram a legnagyobb, amelyet Nagy-Britannia humanitárius válsághelyzetekben valaha is összeállított, és a brit kormány a szíriai menekülteknek sokkal több segítséget nyújt, mint bármely más európai ország - hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.