Helikopter repült bele egy daruba Londonban

A baleset a reggeli csúcs közepén történt Londonban: a helikopter bukfencezett és kigyulladt, a daru rádőlt egy ház oldalára. Eddig két halálos áldozat van, az egyik sérült állapota válságos.

Toronydaruba repült bele szerda reggel egy helikopter Dél-London központjában a brit főváros legmagasabb, készülő lakóépületébe, a Vauxhall Tower néven ismert 181 méteres felhőkarcolóba. A baleset helyszíne, a vauxhalli Wandsworth Road és a közeli metróállomás felett hosszú fekete füstoszlop emelkedik a magasba. Szemtanúk szerint a helikopter bukfencezett egyet a levegőben, majd kigyulladva a földbe csapódott, a daru tornya pedig rádőlt a felhőkarcoló oldalára. A helikopter becsapódása után rengeteg autó lángba borult és kiégett a környéken.

Eddig a balesetnek két halálos áldozata és kilenc sérültje van, akik közül egynek az állapota válságos – jelentette be Bernard Hogan-Howe, a Metropolitan Police egyik rendőrtisztje. A hatóságok azt közölték, hogy a baleset után, vagyis helyi idő szerint reggel nyolc után rengeteg segélyhívás futott be hozzájuk. A környéket lezárták a forgalom elől, a mentők mellett 60 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A környező irodaházakat folyamatosan evakuálják; az épület oldalán felfuttatott daru hivatalos közlések szerint „instabil” helyzetben van. A Sky News úgy tudja, hogy az egyik halott a helikopter pilótája és egyben az egyedüli utasa volt, a másik egy járókelő a becsapódás helyszínén. (A helikopter vezetőjéről, az ötvenéves Peter Barnesról a Daily Mail írja, hogy tapasztalt pilóta volt, dolgozott többek között a legutóbbi James Bond-filmben, a Skyfallban is.)

Amikor a helikopter nem sokkal helyi idő szerint reggel nyolc (magyar idő szerint reggel kilenc) előtt belerepült a toronydaruba, Vauxhall felett még sűrű köd terjengett. Ahogy a Guardian élő hírfolyama szemtanúkra hivatkozva írja, a helikopter feltűnően gyorsan, délkelet felől közelített az épület felé, és repült bele a daruba, amelynek a karja azonnal letörött a becsapódástól. A helikopter ezután többször megperdült és bukfencezett a levegőben, mielőtt földet érve mindent letarolt volna, ami az útjába kerül. Az biztosnak tűnik, hogy a helikopter megszegte a London feletti repülésre vonatkozó rendkívül szigorú szabályokat. Erre utalhat az is, amit a helyszínen az építkezés egyik névtelenséget kérő munkása árult el a Guardiannek, azaz hogy ő még nem látott helikoptert dél felől érkezni Vauxhall fölé, de később kiderült, hogy a légi közlekedési hatóságok a helikoptert eltérítették eredeti célpontjától a battersea-i repülőtérre.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az 51 emeletes daru kezelője állítólag éppen a toronyba igyekezett, amikor jött a helikopter. Bruce Grain, a londoni tűzoltóság igazgatója szerint a mentőalakulatok érkezésekor a helyszínen még a teljes káosz uralkodott, de a tüzet húsz perc alatt sikerült eloltani. Volt, akit az égő gépkocsijából mentettek ki.

Szemtanúk szerint a szerencsén múlott, hogy a baleset nem szedett több áldozatot. Vauxhall és a baleset környéke emberekkel zsúfolt hely, főleg a forgalmi csúcsidőszakok alatt. A Wandsworth Road közelében van szupermarket, benzinkút, metróállomás és vonatpályaudvar is.

Füst a baleset helyszínén
Smoke from a burning helicopter which crashed rises above Vauxhall in central London January 16, 2013. A helicopter crashed into a crane on top of one of Europe's tallest residential blocks on Wednesday, killing two people as it burst into flames and threw plumes of smoke into the foggy air above central London. REUTERS/Victor Jimenez via Twitter/handout (BRITAIN - Tags: DISASTER TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY) NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.