Helikopter-balesetben elhunyt a paraguayi elnökjelölt

A 69 éves Lino Oviedo mindvégig fontos szerepet játszott a 6,5 millió lakosú Paraguay politikai életében a diktatúra megdöntése óta.

Helikopter-balesetben vasárnapra virradóra meghalt Lino César Oviedo tábornok, az áprilisi paraguayi elnökválasztások egyik esélyes jelöltje - jelentette az AP. Oviedo a dél-amerikai országban hosszú évtizedeken át meghatározó Colorado Párthoz közel álló formáció, napjainkban a harmadik legerősebb politikai erőnek számító Etikus Polgárok Nemzeti Egysége (Unace) színeiben indult volna. Halálának bejelentésekor Federico Franco államfő az ország egyik katonai hősének titulálta, minthogy 1989-ben részt vett a 35 évig tartó Stroessner-diktatúra elleni puccsban. A helikopter a paraguayi főváros, Asunción közelében, rossz időjárási viszonyok közepette zuhant le; az elnökjelölttel együtt a pilóta és a biztonsági kísérő is életét vesztette.

A 69 éves Lino Oviedo mindvégig fontos szerepet játszott a 6,5 millió lakosú Paraguay politikai életében Alfredo Stroessner megdöntése óta. A nyugalmazott tábornok, aki a magyar felmenőktől származó Juan Carlos Wasmosy elnök idején (1993-1998) a fegyveres erők parancsnoka is volt egy ideig, több ízben is próbált már Paraguay első számú vezetője lenni, de nem mindig demokratikus eszközökkel. 1996-ben részt vett egy rövid életű puccsban, amelynek kudarca után nyugalomba kényszerült. Aztán mégis a Colorado Párt elnökjelöltjévé lépett elő 1998-ban, ám egy katonai bíróság bűnösnek találta a puccsbeli szerepe miatt, így le kellett mondania a jelöltségről. Brazíliai száműzetésbe kényszerült, ám 2008-ban már újra indult az elnökválasztáson, s harmadik lett, amikor a püspöki tisztéről lemondott Fernando Lugo győzött, akivel annak idején formálisan véget ért a Colorado Párt 60 évig tartó egyeduralma. A baloldali Hugo Chávez venezuelai elnökkel barátkozó Lugót azonban tavaly alkotmányos puccsal, a törvényhozás többségi voksával eltávolították az államfői posztról, mert állítólag támogatta a földfoglaló őslakosok akcióit.

Az ENSZ statisztikái szerint a szomszédaival való összehasonlításban gazdaságilag talán legelmaradottabb Paraguay egyben a régióban a legnagyobb szociális egyenlőtlenségeket hordozza, amit az 50-es Gini-értéket meghaladó mutatója jelez. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes 2011 januárban – az ottani nyárban - tett egyhetes látogatást Paraguayban, ahol az egyszerűsített honosítási eljárás gördülékeny lebonyolításáról tárgyalt magyar származású helyiekkel. Mára állítólag csak egy tucatnyi olyan ember van, aki valamennyire beszéli még a magyar nyelvet a dél-amerikai országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.