A kurdok visszafoglalták Zumart és egy hegyet Kobanénál

A szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) harcosai szeretnék elfoglalni a török–szír határt, hogy megakadályozzák a kurd erősítést Irak felől. A Kobanét is védő erőknek sikerült meggátolniuk ezt.

A kurd helyi erők szombaton visszafoglalták az Iszlám Állam fegyvereseitől az észak-iraki Zumar városát, és hatalmukba kerítettek néhány környező falu. A pesmergák vasárnap kora reggel, miután az amerikaiak által vezetett koalíció légicsapásokat hajtott végre az IÁ állásai ellen, öt különböző irányból közelítették meg Zumart, megtörték a szélsőséges iszlamisták heves ellenállását, elfoglalva a várost - írja a Híradó honlapja.

Az IS augusztus 3-án foglalt el Irak északi vidékén több kisebb várost és tucatnyi falut a helyi kurd milíciával vívott összecsapások után. Akkor a Moszultól délkeletre, a Tigris folyó vízgyűjtő területén fekvő Zumar is a kezükre került.

A kurdok visszaszerezték az irányítást egy stratégiai fontosságú domb felett Kobanénál is. Az akciót segítették az Egyesült Államok és szövetségeseinek légitámadásai is. Feltételezések szerint korábban ide dobták le a segélyszállítmányokat, melyek Irakból érkeztek, és amelynek egy részét az Iszlám Állam (IS) harcosai is megszerezhették.

Az al-Dzsazíra arról számol be, hogy a stratégiai fontosságú dombot már egyszer elvesztette az IS, de azt sikerült egyik napról a másikra újra visszafoglalnia. Kobanéban több mint egy hónapja folyik a harc a szunnita szélsőségesek és a kurdok között.

A szélsőségesek most próbálják meggátolni, hogy a városba Irakból Törökországon át kurd erősítés érkezzen. Az iraki kurdok határátlépéséről a török parlament döntött.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken elmondta, hogy a Kobanét védő kurd erőkhöz csatlakozik a szíriai polgárháború fő mérsékelt ellenzéki erejét jelentő Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) 1300 katonája is, segíteni a kurdokat az IS elleni harcban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.