Hazugokkal nem akarnak tárgyalni a koalícióról

Csehországban a kormányalakítási tárgyalások feltételeiről egyezett meg csütörtök este Andrej Babis, az ANO és Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) elnöke. A győztes szocdemeknél még javában tart a palotaforradalommal és hazugságokkal színezett belső viszály.

A kormánykoalíciós tárgyalások feltételeiről egyezett meg csütörtök este Andrej Babis, az ANO és Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) elnöke. Szót értettek abban, hogy csak együtt lépnek be a koalíciós kabinetbe, vagy pedig mindkét párt csendestársként kívülről támogatja az egy héttel ezelőtti előrehozott alsóházi választásokon győztes, de a vártnál jóval gyengébb eredményt elért cseh szocdemeket (CSSD). Közölték azt is, hogy tárgyalópartnerként kizárólag Bohuslav Sobotkát, a CSSD vezetőjét fogadják el, s csak abban az esetben ülnek velük egy asztalhoz, ha a baloldaliak küldöttségében egyetlen olyan vezetőségi tag sem lesz, aki az elmúlt napokban nyilvánosan hazudott.

A cseh szocdemek közötti viszálykodás e hét elején mélyült el, amikor kiderült, hogy Milos Zeman államfő a múlt szombati választások éjjelén titokban tárgyalt Michal Hasek CSSD-alelnökkel és több hívével, és Sobotka menesztésére buzdította őket. Múlt vasárnap a CSSD elnökségi ülésén Sobotkát valóban felszólították, hogy a vártnál jóval gyengébb választási eredmény miatt vonja le a személyes konzekvenciákat, és azonnal mondjon le, a pártelnök azonban erre nem volt hajlandó, mert szerinte a tagság nagy többsége őt támogatja. Sobotka azzal érvelt, hogy nem lehet csak a pártelnököt felelőssé tenni azért, mert a CSSD a remélt huszonöt-harminc százalék helyett csupán a szavazatok 20,45 százalékát szerezte meg. A Právo keddi számában megjelent nyilatkozatában Sobotka „aljas tettnek” és puccsnak minősítette a lemondatási kísérletet, amelyre szerinte Zeman bátorította a belső ellenfeleket.

Egészen csütörtökig Hasek azt is tagadta, hogy a titkos találkozóra egyáltalán sor került. Ekkor azonban az egyik résztvevő nyilvánosan bevallotta, hogy valóban egyeztettek az államfővel, aki azóta hallgat a történtekről. Hasek ezután nyilvánosan elismerte, hogy hazudott, s bocsánatot kért. Ennek ellenére a párttagság nagy többsége az alelnök egyik cinkostársát, Jeroným Telcet pedig a frakcióvezetői posztról való azonnali lemondásra szólította fel.

Sobotka vasárnapra összehívta a CSSD központi ügyvezető bizottság ülését, amelyen igyekeznek véget vetni a párton belüli viszálykodásnak, s valószínűleg megerősítik tisztségében a pártelnököt a posztjára törő Hasekkel szemben. Tárgyalni fognak a Telc lemondását követelő felszólításokról is.

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.