Házkutatást tartottak a dél-koreai elnök hivatalában

Ri Mjong Bak a gyanúsítások szerint Szöul egyik déli kerületében közpénzből készült rezidenciát építtetni magának – tájékoztatott a dél-koreai hírügynökség.

Az elnöki székből februárban távozó és a politikai életből végleg visszavonuló Ri Mjong Bak hivatala több dokumentumot és merevlemezt átadott az ügyben vizsgálódó hatóságnak, a Ri Kvang-bum különleges ügyész vezette csoportnak, ugyanakkor elutasította a vizsgálat meghosszabbítását. A házkutatást végző ügyészség közlése szerint a birtokába került adatok nem elegendőek a nyomozás eredményes lefolytatásához.

A Yonhap beszámolt arról is, hogy az ügyészek a protokolláris szempontoknak is megfelelő módszerrel – írásban – ki fogják hallgatni a dél-koreai államfő feleségét is az építési projekttel kapcsolatban.

Múlt héten kihallgatásra beidézték az elnök bátyját és egyetlen fiát is, utóbbi állítólag az elnöki biztonsági szolgálattal közösen – az adófizetők pénzének felhasználásával – vásárolta meg a rezidencia építésére kiválasztott telket.

A dél-koreai államfői hivatal, a Kék Ház hétfőn tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el. Ri azt mondta, hogy az építési tervet leállíttatta, és meglévő otthonába költözik vissza februárban, ötéves mandátuma lejártakor.

A dél-koreai történelemben eddig még nem volt arra példa, hogy házkutatást kelljen tartani az államfői hivatalban. A különleges ügyészség mostani akciójára az után került sor, hogy Ri irodája több ízben sem tett eleget az arra vonatkozó kérésnek, hogy szolgáltasson ki információkat az említett földvásárlással kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.