Házkutatás a volt moszkvai polgármester feleségének cégénél

Házkutatást tartottak Jurij Luzskov novemberben leváltott moszkvai polgármester felesége, Jelena Baturina Inteko elnevezésű cégénél csütörtökön.

A belügyminisztérium nyomozati bizottságának közlése szerint ugyanakkor házkutatás volt a Bank Moszkvinál (Moszkva bankja) - amely a moszkvai városi önkormányzaté -, a bank több vezetőjének otthonában és több más banknál is. A bizottság bejelentette, hogy csalási ügyben nyomoznak: a bank néhány dolgozója egy ingatlanfejlesztési céggel közösen 13 milliárd rubelnyi hitelt vett fel a banktól, s ezt egyenesen Baturina számlájára utalták.

A nyomozás szerint a hitelt úgy vették fel, hogy nem állt fenn sem reális lehetőség, sem szándék a szerződésben foglalt feltételek teljesítésére, a biztosítékról pedig valótlan adatokat közöltek. Baturina úgy nyilatkozott, hogy mindezzel rá akarnak nyomást gyakorolni a hatóságok. "Tudom, hogy mindennek semmi köze sem hozzánk, sem a Bank Moszkvihoz, egyszerűen megrendelésre nyomást gyakorolnak ránk" - mondta. Baturina ügyvédje közölte, hogy az építési vállalkozó ellen nincs folyamatban büntető eljárás, s hogy a most felvetett gyanú alaptalan.

Baturina Oroszország leggazdagabb asszonya, tavaly még az 50 leggazdagabb orosz között volt. Férjét, Jurij Luzskovot, aki 18 éven át volt Moszkva polgármestere, mindig is azzal gyanúsították, hogy a neje javára dolgozik. Luzskovot tavaly ősszel leváltotta Dmitrij Medvegyev államfő bizalomvesztés indokával. Azóta vizsgálat kezdődött bizonyos ingatlanok ügyében, amelyeket állítólag jogtalanul bocsátott Baturina vállalatának a rendelkezésére az önkormányzat. Baturinának felajánlották, hogy megveszik konszernjét 400 millió dollárért, de ő kevesellte az árat. Adócsalási vádakat is felhoztak az Inteko ellen, de a szövetségi gazdasági bíróság éppen csütörtökön hozta meg döntését, amellyel felülbírálta az ügyben hozott korábbi ítéleteket, s a felhozott vádak túlnyomó részét alaptalannak minősítette.

Luzskov leváltása után a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy a volt polgármestert vizsgálatok, sőt, esetleg börtön fenyegetheti, s lesznek majd, akik Baturina vállalkozására vetnek szemet. Luzskov kijelentette, hogy nem hagyja el Oroszországot, de két lányát Londonba küldte tanulni, s maga januárban letelepedési engedélyt kért Lettországban, ezt azonban megtagadták tőle. A volt polgármester jelenleg egy moszkvai főiskolán tanít havi egyrubeles fizetésért (kb. 6,8 forint), és sokat tartózkodik ausztriai házában. Baturina jelenleg sajtóértesülések szerint gyógykezelésen szintén Ausztriában van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.