Házkutatás és letartóztatások a világ legnagyobb bankjánál

A spanyol hatóságok pénzmosás gyanúja miatt házkutatást tartottak és letartóztattak öt vezető beosztású munkatársat, a mérlegfőösszege alapján a világ legnagyobb bankjának számító, Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) madridi székhelyén szerdán.
A csendőrség közleményében részletezi, hogy a gyanú szerint a bank megkönnyítette különböző kínai bűnszervezetek számára, hogy a bűncselekményekből származó bevételeiket tisztára mossák. A nyomozás eddig 40 millió euró (12,4 milliárd forint) értékű pénzmosást tárt fel, de nem tartják kizártnak, hogy az összeg tovább nő, ahogy a nyomozás folytatódik.

A spanyol hatóságok a tavaly májusban végrehajtott úgynevezett Kígyó művelet nyomán bukkantak az ICBC-hez vezető szálakra, miután lelepleztek egy hamis árucikkeket csempésző kínai bandát, amelynek 31 tagját le is tartóztatták.

Az 1984-ben alapított Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank a világ 41 országában van jelen, világszerte több mint 17 ezer fiókot üzemeltet és 465 millió lakossági ügyféllel rendelkezik.

Spanyolországban 2011-ben nyitotta meg első fiókját a fővárosban, majd egy évvel később a következőt Barcelonában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.