Hazaűzi a válság a külföldön dolgozó románokat

Egyre több a jele annak, hogy a gazdasági recesszió körülményei között az Európa nyugati felében, valamint Görögországban és Izraelben dolgozó több millió román munkavállaló közül nagyon sokan állás nélkül maradnak, és a hazatérésen törik a fejüket.

Becslések szerint csak az Olaszországban és a Spanyolországban dolgozó romániai munkavállalók száma eléri vagy talán meg is haladja az egy-egy milliót, a külföldön dolgozó román állampolgárok összlétszáma azonban 4,5-5 millióra rúg.

Románia nincs felkészülve ekeknek a tömegeknek a hazatérésére. Esetleges hazajövetelükkel az ország elesne attól a mintegy évi 5 milliárd eurótól, amelyet ezek a munkavállalók hazautaltak, és amely jelentős mértékben hozzájárult eddig a hatalmas kereskedelmi hiány finanszírozásához.

A kérdés komoly fejtörést okoz Bukarestben, ahol egyelőre csak azzal számolnak, hogy a Spanyolországban és az Olaszországban dolgozók közül mindössze félmillióan vagy ennél is kevesebben térnek majd haza. Ha ez bekövetkezne, megduplázódna a munkanélküliek száma, országos szinten jövőre 8 százalékosra nőne a munkanélküliség, azaz 1,2 millió embernek nem lenne biztosítható a munkahely.

Bogdan Hossu, a Cartel Alfa szakszervezeti föderáció elnöke azt állítja, elsősorban azok a munkavállalók térnek majd vissza Romániába, akik nem teljesítik a befogadó országokban a munkanélküli segély folyósításának feltételeit, így mindazok, akik nem álltak hivatalos munkaviszonyban megfelelő ideig, továbbá azok, akik feketén dolgoztak.

Hossu szerint a hazatértek jelentős része a romániai "szürke" gazdaságban helyezkedik majd el, növelve ezáltal is az adócsalás nem csekély mértékét. Egyben lehetetlenné válhat a bérekre kivetett adó csökkentése, mert az államnak több szociális költsége lesz, és a költségvetésnek kevesebb jövedelme.

Ovidiu Jurca, a Nemzeti Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke ezzel egybehangzóan úgy látja, hogy 2009 első felében a hazai építőipar, az autóipar, az élelmiszeripar és a pénzügyi ágazat - a termelés hanyatlása miatt - mintegy 350 ezer személynek fog felmondani. Jurca szerint csak a bank- és a biztosítási ágazat alkalmazottainak 20 százalékától lesz kénytelen megválni. Így az eddig itthon élő munkanélküliek száma 700 ezerre nő jövő júniusig, s ha félmillióan külföldről is hazatérnek, ez a szám valóban meghaladja majd az 1,2 milliót.

Marius Petcu, a CNSLR Fratia szakszervezeti szövetség elnöke ennél is borúlátóbb. Szerinte a hazai munkanélküliek száma legalább 50 százalékkal magasabb a munkaügyi hivatalok által regisztráltnál, ami jelenleg körülbelül 500 ezerre tehető, hiszen sokan feketén dolgoznak, és nem állt érdekükben munkanélküli segélyért folyamodni.

Mariana Campeanu munkaügyi miniszter az év végéig a munkanélküliségnek mindössze 17 ezres növekedésével számol, de elismeri, hogy már ez a növekedés is jelentősen növelheti a jövő évi költségvetési kiadásokat. A tárcavezető úgy véli, a munka nélkül maradottak egy részét felszívja majd a munkapiac, hiszen több ágazatban jelenleg is munkaerőhiány tapasztalható. Máris bizonyosnak látszik azonban, hogy kormányzati terv - a munkanélküliségnek az idei 4 százalékról jövőre 3,9 százalékra történő visszaszorítása - semmiképpen nem tartható.

(KOLOZSVÁR)

Bukaresti hotel ablakát tisztító munkás
Bukaresti hotel ablakát tisztító munkás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.