Hazatért Guantanamóból Bin Laden sofőrje

Oszama bin Laden egykori sofőrje fogságának utolsó 32 napját már szülőföldjén, Jemenben üli le, jelentette be kedden a Pentagon. Szalím Hamdan eddig a Guantánamo börtön-bázison raboskodott. A második világháború óta ő volt az első elítélt, aki háborús bűnökért bíróság elé állt az Egyesült Államokban.

Szalím Hamdan 1996-ban került kapcsolatba az al Kaida iszlám terrorszervezet vezérével Afganisztánban. Bin Laden nem sokkal később személyes testőrévé, majd sofőrjévé fogadta. Hamdan elítélését és guantanamói fogva tartását azzal indokolták, hogy fegyvereket és lőszereket szállított az Al-Kaida terrorhálózatnak az afganisztáni Kandara térségbe, és személyes szolgálataival támogatta a terrorizmust. Biztonsági okokból a sofőr átszállítását csak ma jelentették be, miután a jemeni fővárosba, Szanaába érkezett.

A jemeni származású sofőrre a guantanamói ügyészek 30 év letöltendő börtönbüntetést kértek. Az ellene szóló ítélet augusztus 6-án született meg: a 30 évből csak öt és fél évet szabott ki Keith Allred bíró, aki "kis halnak" nevezte a szállítót. Mivel a büntetésből már 5 év egy hónapot letöltött, december 27-én szabadlábra kerül.

De nem Guantanamóból. A hazaszállításáról szóló döntés egyenesen a Fehér Házból érkezett, mondta a Pentagon egyik meg nem nevezett munkatársa. Hamdan védőügyvédje örvendetesnek nevezte az ítéletet. Mint mondta, Hamdan soha nem volt terrorista. Nem támogatta munkaadóját, csupán sofőrként tevékenykedett - írja a Yahoo News.

A jemeni sofőr veszélyességét amerikai megítélés szerint nagyban növelte, hogy kritikus időszakokban is bin Laden Afganisztáni konvojának egyik sofőrje volt. Állítólag az 1998-as tanzániai és kenyai amerikai követségek elleni, és a szeptember 11-i ikertorony támadások ideje alatt is a terrorista vezérnek dolgozott. Sőt, egyes értesülések szerint Hamdan 1996 és 2001 között kiképzést is kapott az Al Kaida Al Faruki táborában.

A beiktatására váró leendő amerikai elnök, Barack Obama arra készül, bezárja a hírhedt Guantanamói fogolytábort, amelyet a Bush elnökség emberjogi szégyenfoltjának tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.