Hazatelepülnek az ukrajnai csehek

140 ukrajnai cseh kapott Prágától gyorsított eljárásban letelepedési engedélyt.
Közülük negyvenen hétfőn hajnalban különbusszal indultak útnak az óhazába, a másik csoport e héten követi őket, a többiek pedig - főleg az idősek és a kisgyermekes családanyák - vasárnap cseh kormánygéppel érkeznek a cseh fővárosba. Mindannyian a volinyi területen levő Novhorodkivában laktak.

Életüket féltve, az ukrajnai háborúra, továbbá kilátástalan helyzetükre utalva kérvényezték hazatelepülésüket - jelentette a cseh közrádió (CRo).

A prágai belügyminisztérium szóvivője lapunk érdeklődésére a hírt megerősítette és közölte: még további nyolcvan volinyi cseh kérvényét nem bíráltak el, de rövidesen ezekről is minden bizonnyal kedvezően döntenek.

A prágai kormány a tartalékalapból 66 millió koronát, vagyis hozzávetőleg 700 millió forintnak megfelelő összeget különített el a hazatelepültek támogatására. Az Ukrajnából visszatérő családok fél évig ingyenesen a belügyi tárca vendégházaiban laknak majd. Anyagiakkal és szakértők révén is segítik a beilleszkedéseiket, több vállalkozó és önkormányzat máris szeretné alkalmazni a férfiakat.

A visszatérők valószínűleg fél éven belül állandó lakhatási engedélyt, majd pedig cseh állampolgárságot kaphatnak, ha majd kérik - tájékoztatott Vladimír Repka.

A volinyi csehek ügye tavaly ősszel kemény szócsatát váltott ki Milos Zeman államfő és Lubomír Zaorálek külügyminiszter között, ugyanis a külügyér hónapokon keresztül késleltette a hazatelepülési kérelmek elbírálását. Bohuslav Sobotka kormányfőhöz hasonlóan azzal érvelt, hogy visszatelepítésüket Moszkva propagandacélokra használná fel, bírálhatná Kijevet, hogy elűzi az országból a nemzeti kisebbségieket. Végül az elnök a cseh belügyminisztert kérte fel az ügy mielőbbi rendezésére.

Az Ukrajna északnyugati részén levő történelmi Volhíniába másfél évszázaddal ezelőtt mintegy 60 ezer cseh vándorolt ki a jobb megélhetés reményében. Sokan a második világháború után hazatelepültek, mintegy tízezren még jelenleg is ott élnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.