Hazaküldtek négy afgán guantánamói foglyot

A Pentagon jelentése szerint négy guantánamói foglyot küldtek vissza Afganisztánba.

Az afgán férfiakat alapos vizsgálat után engedték haza. A Kubában található amerikai börtönben további nyolc afgán elítélt lehet a 132 fogvatartott közül.

Barack Obama amerikai elnök korábban ígéretet tett a létesítmény bezárására. A guantánamói börtön 2002-től működik, és olyan elítéltek raboskodnak benne, akikről az Egyesült Államokban úgy tartják, hogy terrorcselekményben vettek részt, vagy azt terveztek végrehajtani.

A Pentagon szombati nyilatkozatában kifejtette, hogy számos tényezőt és biztonsági kérdést megvizsgálva küldték haza a foglyokat. A döntést hat minisztérium és több hivatalos szerv is jóváhagyta. - írja a BBC.

A négy afgán egy amerikai katonai repülőgéppel utazott Afganisztán fővárosába, Kabulba, ahol a foglyokat átadták a helyi hatóságoknak. A kiadatás körülményeiről a Pentagon nem közölt további részleteket.

December elején hat guantánamói elítélt utazhatott Uruguayba, ahol teljes szabadságot élvezhetnek. A fennmaradó foglyok több mint felének törölték a hazautaztatását, mert az országok politikai rendszere instabil, vagy nem lenne biztonságos visszatérniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.