Magyar-szlovák: Pozsonyban törvénybe iktatták a hazafiságot

A szlovák parlament megszavazta a Ján Slota-féle SNS hazafiassági törvényét. Kötelező lehet a himnusz az iskolákban, személyi igazolvány viszont már nem csak hűségesküért járna. A törvény betartása önkéntes.

Elfogadta a hazafiassági törvényt a szlovák parlament kedden. A 150 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 122 képviselő közül 77 szavazott igennel a javaslatra. A törvényjavaslatot a koalíciós pártok - Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) - képviselői támogatták, míg az ellenzék egy része ellene szavazott, másik része pedig tartózkodott. A hazafiassági törvény, amennyiben Ivan Gasparovic államfő aláírja, április elsején lép életbe.

– Erre a törvényre nagy szükség van, különösen mostanában, amikor látjuk, mi történik déli szomszédunknál, (Magyarországon) – mondta Anna Belousovová, az Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke. A két koalíciós partner nyilatkozatai a szavazás előtt még nem voltak egyértelműek.

– A hazafiassági törvényben végrehajtott változások megközelíthetővé tették a jogszabályt, de nem jóvá – nyilatkozta Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke. – Tehát már támogatható – tette hozzá a párt vezetője. Pavol Paska házelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) alelnöke kijelentette: el tudja képzelni, hogy támogassa a módosított törvénytervezetet. Az eredeti javaslat „merev és konzervatív” volt, és „nyomást próbált gyakorolni” az emberekre – fejtette ki Paska. Leszögezte: a Smer képviselői szabad kezet kaptak a pártvezetéstől a szavazásra. Belousovová ugyanakkor felkérte koalíciós partnereit: támogassák, hogy a parlament mostani ülésén foglalkozzon Szegedi Csanádnak, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének - szerintük - Szlovákia-ellenes kijelentéseivel.

Az SNS első alelnöke szerint Szegedi Csanád egyik nyilatkozatában „több nagyon veszélyes, fasiszta állítás hangzott el, amely sérti a szlovák nemzetet”, és veszélyezteti Szlovákia szuverenitását. Példaként megemlítette: Szegedi azt javasolta, hogy a szlovákiai magyarok kapjanak magyar állampolgárságot és választójogot, illetve hogy az államnyelvtörvény miatt Szlovákiát zárják ki az Európai Unióból. A pozsonyi parlament kedden délután megnyílt ülésének kezdetén az SNS javaslatát besorolta a napirendi pontok közé. Belousovová azt javasolta, hogy a pozsonyi törvényhozás nyilatkozatban reagáljon a magyar EP-képviselő kijelentéseire.

A koalíciós tanács ma tartotta utolsó ülésére egyébként sem Robert Fico kormányfő és Smer-elnök, sem Ján Slota nem ment el. Előbbit Paska, utóbbit Belousovová helyettesítette.

Az SNS elképzelése szerint egyébként ezután az iskolák minden osztályában kifüggesztenék a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játsszák a diákoknak. A képviselőtestületek az önkormányzattól a parlamentig minden ülés elején el is énekelik a himnuszt, amely ezután a közszolgálati televízióban és rádióban minden éjfélkor felcsendül. A jogszabálytervezet – ellentétben a nyelvtörvénnyel – nem tartalmaz szankciókat esetleges megszegéséért, így gyakorlatilag mindenki és minden intézmény önként vállalhatja magára nézve kötelezőnek. A párt által benyújtott eredeti javaslat még a Szlovák Köztársaságnak teendő hűségesküért adta volna oda az első személyi igazolványt a fiatal állampolgároknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.