Hazaárulással vádolhatják meg Musarrafot

A volt pakisztáni államfő házi őrizetben van. 1999-es puccsának az áldozata, a nemrég újra megválasztott Navaz Sarif miniszterelnök jelentette be, hog mivel fogják törvény elé állítani.

Hazaárulással fogják megvádolni Pakisztánban Pervez Musarraf volt államfőt – jelentette be hétfőn a parlament előtt Navaz Sarif, a dél-ázsiai ország miniszterelnöke. Az akkor még tábornok Musarraf 1999-ben Sarif előző kormányát buktatta meg egy puccsal, 2008-ban azonban néhány balsikerű politikai húzás – a harmadik elnökválasztási indulás jogáért az igazságszolgáltatással vívott harc, és a konzervatív iszlamistákat tömörítő iszlámábádi Vörös Mecset ostroma – után külföldi száműzetésbe kényszerült. A bukott államfő ezután évekig Londonban élt, mielőtt a májusi választásokra visszatért volna Pakisztánba. Elszámította magát: pártja, a Pakisztáni Muzulmán Liga (PML-Q) színeiben éppen hogy csak megkapta a zöld jelzést a képviselőjelöltséghez, ráadásul ettől a hatóságok szinte azonnal megfosztották és házi őrizet alá helyezték. A választásokat a Pakisztáni Muzulmán Liga Sarif mögött álló szárnya, a PML-N nyerte.

Sarif hétfőn a parlament előtt azt mondta, Musarraf kétszer szegte meg a pakisztáni alkotmányt. Először akkor, amikor 1999-ben megdöntött egy választott kormányt, másodszor pedig akkor, amikor rátámadt az igazságszolgáltatásra, és bírákat helyeztetett házi őrizetbe csak azért, hogy mert nem voltak hajlandóak asszisztálni ahhoz, hogy ő törvényeket semmibe véve harmadszor is elnök lehessen. (Musarraf akkori fő vetélytársa, Iftikhár Csaudri jelenleg is a pakisztáni legfelsőbb bíróság elnöke.) Hasonlóan nyilatkozott Pakisztán nemrég kinevezett főügyésze, Munir A. Malik is, arra emlékeztetve, hogy a hazaárulás vádját vonja maga után az a rendkívüli állapot is, amelyet hatalmához ragaszkodva Musarraf 2007-ben hirdetett ki. Malik az egyike volt azoknak a tekintélyes közéleti személyiségeknek, akik akkor házi őrizetbe kerültek.

Maga Musarraf hétfőn még nem szólalt meg, de korábban elmondta, politikailag motivált boszorkányüldözésnek tartja, ami történik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.