Hazaárulásért letartóztattak egy román tisztet

A román állam biztonságát veszélyeztető, államtitoknak minősülő információkat adott el egy román tiszthelyettese, akit hazaárulás vádjával letartóztattak. Floricel Achim a gyanú szerint az Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő román egységekről súgott – közvetve Oroszországnak is.

A román állam biztonságát veszélyeztető, államtitoknak minősülő információkat  adott el egy román tiszthelyettese, akit hazaárulás vádjával  letartóztattak.

A bukaresti ítélőtábla kedden tette közzé az indoklást, amelynek alapján letartóztatták Floricel Achimot, a védelmi minisztérium egyik őrmesterét és a bolgár nemzetiségű Marinov Peter Zikolovot. Az altiszt hazaárulás, bolgár bűntársa pedig kémkedés miatt került a hatóság kezére.

A nyomozás eredményei szerint Achim a védelmi minisztérium  hatáskörébe tartozó egyik gyalogsági hadosztály altisztjeként  dolgozott, ennek a hadosztálynak az egységei Irakban és Afganisztánban teljesítenek szolgálatot.

Még 2001-ben került baráti viszonyba Zikolovval, akinek 2001-től  folyamatosan titkos információkat adott el. A hírek szerint a hadosztály információs hálózatából és adatbázisából mentett le  államtitoknak minősülő információkat, nevezetesen olyan műszaki  adatokat, amelyek katonai kommunikációs rendszerekre,  radarfrekvenciákra, NATO-térképekre, védelmi tervekre, műszaki  felszerelésekre vonatkoztak.

Az említett információkat az altiszt nyilvános helyeken adta át  bolgár barátjának adathordozóra rögzítve, és cserében időről időre  pénzt kapott értük, az összeg 800 és 1000 euró volt. Zikolov Ukrajnának adta tovább a megvásárolt titkokat, a Gandul című napilap értesülései szerint pedig a katonai információk Oroszországba jutottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.