Hazaárulás vádja kormánykritikáért

Nemzetárulónak minősítettek Koszovóban egy tekintélyes újságírót, mert a helyi sajtószabadságról szóló televíziós műsorában a kormányt bírálta. Az egyik bulvárlap szerint csak magát hibáztathatja, ha rövid lesz az élete.

A pristinai hatalomhoz közeli sajtó szerint akár meg is halhatna, mert bírálni merészelte a függetlenségét kikiáltott volt  szerb tartomány irányítóit. Jeta Xharra az egyik legtekintélyesebb regionális újságíró-szervezet, a volt jugoszláv köztársaságokban működő, tényfeltáró riportok készítésével és újságíróképzéssel foglalkozó  Balkan Investigative Research Network (BIRN) koszovói igazgatója,  egyben a pristinai televízió egyik legnézettebb műsora, Az élet Koszovóban készítője.

Az indulatot egy május 28-i adással váltotta ki, amelyben a koszovói sajtószabadság témájával foglalkozott, felvetve a  kormányzati reklámra használt pénzek szétosztásának, s a hatóságok  számára kényelmetlen újságírók sorozatos elbocsátásának kérdését. Ráadásul azt a képsort is betette az adásba, amely megmutatta,  hogyan zavarják ki a BIRN forgatócsoportját a közép-koszovói Skenderaj (Srbica) önkormányzatának tájékoztatási hivatalából, veszik el leforgatott anyagát, s penderítik ki fegyveres felügyelet  mellett a városból.

Egy-két nappal később a koszovói kormányzattal igen szívélyes  kapcsolatot ápoló, Infopress című pristinai bulvárlap már azt írta,  hogy Jeta Xharra a szerb titkosrendőrség ügynöke, és felszólította  a koszovói televíziót: vegye le programjáról az újságírónő műsorát.

„Ez egy igen veszélyes állítás egy olyan társadalomban, amely  még nem heverte ki a szerb elnyomás és a háborús atrocitások okozta  traumát, s nyílt felhívás a koszovói munkatársaink elleni erőszakra” – nyilatkozta a célba vett műsorkészítő.

Az Infopress azonban nem hátrált: pár napja megírta, hogy „Jeta  csak magát hibáztathatja, ha rövid lesz az élete”. A koszovói  kormányzati reklámokra szánt pénzek zömét megkapó újság össztüzet  zúdított az Angliában végzett, s 1998 óta éveken át a BBC pristinai  tudósítójaként dolgozó újságíróra.

„Jó volna, ha a kormány nyíltan elhatárolná magát ezektől az  ízléstelen támadásoktól. Biztosítékot szeretnénk arra, hogy ami  történt, nem egy szélesebb, a tömegtájékoztatásban dolgozók állami  ellenőrzés alá helyezésére irányuló kampány része” – nyilatkozta Jeta Xharra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.