Havi egymilliárdba kerülne beavatkozni Szíriában

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke hétfőn írt egy levelet arról, hogyan segíthetné az Egyesült Államok a felkelőket Bassár el-Aszad elnök hadserege ellen. Nem ártana, ha Szíria működő állam maradna.

Az ellenzéki erők kiképzése, korlátozott légicsapás-sorozat, repüléstilalmi zóna az ország felett, pufferzóna az országhatárok mentén, és a vegyi fegyverek feletti ellenőrzés megszerzése – Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint ezek a lehetőségek állnak az Egyesült Államok előtt, ha a felkelők oldalán be akar avatkozni a Szíriában már több mint két éve zajló, eddig kilencvenezer halálos áldozatot követelő polgárháborúba. Dempsey hétfőn levelet írt a kérdésről; a tábornok becslése szerint Barack Obama adminisztrációjának az első opció évi 525 millió dollárjába, a következő négy egyenként havi egymilliárdjába kerülne.

Washingtonban hónapok óta téma, hogy fel kellene fegyverezni a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló ellenzéki erőket, aminek kapcsán Dempsey most azt írta, a beavatkozásról szóló döntés hadüzenettel egyenlő. Ahogy mindehhez a tábornok figyelmeztetésképpen hozzáfűzte, szép fegyvert adni a felkelők kezébe, de Afganisztán és Irak példája azt mutatja, hogy nem ártana, ha Szíria működő ország maradna az amerikai beavatkozás után is. „Az elmúlt tíz évben megtanultuk, hogy nem elég megváltoztatni a katonai erőviszonyokat anélkül, hogy figyelembe vennénk, mi kell egy működő állam fenntartásához” – fogalmazott Dempsey. A tábornok a levéllel a szenátus fegyveres erőket felügyelő bizottságának a kérdéseire válaszolt. A testület mostanában dönt arról, hogy Dempseyt kinevezzék-e még két évre a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az élére.

Bár a kormányzati szándék megvan, demokrata és republikánus oldalon is egyre több az olyan politikus, akinek nem tetszik az ötlet a szír ellenzék felfegyverzéséről. Ennek az az oka, hogy Szíriában megjelentek az iszlamista szélsőségesek. Nemrég messzire visszhangzó hír volt, hogy egyikük, az al-Nuszra Front hűségesküt tett az al-Kaidának, és az amerikaiak némi joggal félnek attól, hogy az átadott fegyverek egy része a szélsőségesek kezében végzi. A szír ellenzék soha nem volt egységes, a tárgyalóasztalnál zajló vitákon túl pedig erőszakra is volt példa: az al-Nuszra – amely olajmezőket is ellenőriz Szíriában – néhány hete egy nézetkülönbség miatt likvidálta a legnagyobb harcoló ellenzéki szervezet, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) egyik parancsnokát.

Ettől függetlenül a szír felkelők megkapják az ígért fegyvereket. A szállítások néhány héten belül már kezdődhetnek is, azután, hogy hétfői jelzések szerint a Fehér Háznak sikerült eloszlatni a legtöbb kétséget a kongresszusban. „Mehetünk előre” – mondta Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának az elnöke a Reuters kérdésére, hozzátéve, a testület „határozott fenntartásai” ellenére az ügyben sikerült konszenzusra jutni.

Az FSA katonái Deir ez-Zorban. Belső ellenséggel is kell számolniuk
Free Syrian Army fighters set up a homemade rocket for launch in Deir al-Zor July 21, 2013. Picture taken July 21, 2013. REUTERS/Karam Jamal (SYRIA - Tags: CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.