Havel reptér lett a prágai Ruzyne

Ma lenne 76 éves az író-exelnök. Klaus államfő nem vett részt a pénteki névadóünnepségen.

Péntek déltől a prágai Ruzyne légikikötő Václav Havel nevét viseli. A bensőséges ünnepségen a nemrég elhunyt volt cseh államfő, világhírű emberjogi harcos és drámaíró egy barátja, Karel Schwarzenberg külügyminiszter beszédében hangsúlyozta: az aktus találó és jelképes is, hiszen elsősorban a névadó politikus rendíthetetlen harcának köszönhető, hogy a csehek és a szlovákok számára is megnyílt a világ. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Csehország továbbra is méltó módon megőrzi az egyik legismertebb polgárának morális hagyatékát. Az ünnepségen Václav Havel özvegye és számos neves közéleti személyiség jelent meg, hiányzott viszont Petr Necas kormányfő és Václav Klaus elnök. Az előbbi a Kohézió barátai csoport pozsonyi tanácskozásán vett részt, az utóbbinak viszont semmilyen hivatalos programja sem volt. Érdeklődésünkre az elnöki hivatalban nem voltak hajlandók tájékoztatni távolmaradásának okáról.

A légikikötő nevének megváltoztatását nem sokkal Václav Havel halála után Fero Fenic, Prágában élő szlovák filmrendező és producer vetette fel. Javaslatának elfogadása érdekében petíciót indított, amelyet 150 ezren írtak alá. Ezután a cseh kormány és a repülőteret üzemeltető társaság is jóváhagyta a kezdeményezést. Döntöttek arról is, hogy az avató ünnepséget október 5-én, Václav Havel meg nem élt, 76. születésnapján tartják meg.

Václav Havel
Former Czech Republic president Vaclav Havel attends a presentation on his presidential library project in Prague in this March 1, 2011 file photo. Havel has died due to complications following a long period of illness, Czech TV reported on December 18, 2011. REUTERS/David W Cerny/Files (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS HEADSHOT OBITUARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.