Havanna nem tér vissza az AÁSZ-be

A kubai kormányzat nagy győzelemnek tartja, hogy az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) minden feltétel nélkül hatályon kívül helyezte a tagságának felfüggesztéséről szóló 1962-es határozatot, de nem kíván visszatérni a szervezetbe, amelyet "az Egyesült Államok gyarmatügyi minisztériumának" tart.

Ez Latin-Amerika és a kubai nép nagy győzelme - jelentette ki Ricardo Alarcón, a parlament elnöke, a kommunista párt egyik vezetője csütörtökön. Az állami televízióban közleményt olvastak be arról, hogy "Kuba nem kérte ezt, és nem is akar visszatérni az AÁSZ-ba... de elismeri a döntés politikai értékét". A kommunista  párt hivatalos lapjának csütörtöki főcíme szerint "Fidelt és a kubai népet felmentette a történelem".

A Granma hangsúlyozza, hogy az AÁSZ közgyűlése nem szabott  feltételeket, de ebben eltérnek a vélemények. A határozat szerint  Havannának kell kezdeményeznie a teljes jogú tagság  helyreállításához vezető eljárást, amelyhez hozzá tartozik az is,  hogy Kubának eleget kell tennie az AÁSZ-konvenciók előírásainak.

Ezek között ott van az Amerika-közi Demokratikus Charta és az emberi  jogokról szóló előírások is, amelyek kényelmetlenek lehetnek Havanna  számára.

Óscar Espinosa Chepe kubai ellenzéki közgazdász szerint Raúl  Castro kormányát azért nem érdekli a visszatérés, mert "nem akarja  teljesíteni ezeket az előírásokat, de így nyilvánvalóvá válik, hogy  nem a világ zárja be az ajtót előtte, hanem Kuba nem akar újra  beilleszkedni a nemzetek közösségébe".

Az AÁSZ döntése véget vet az ürügyeknek - jelentette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.