Hatvanöt év után temették el a halálra kínzott papot

Egykori szolgálatának helyszínén, a morvaországi Cíhost templomában kialakított kriptába temették Josef Toufar római katolikus papot, akit a csehszlovák kommunista titkosrendőrség (StB) 1950-ben halálra kínzott. Csupán két évvel ezelőtt derült ki, hogy a tetemét hol rejtették el.

A vasárnapi gyászszertartás végén Dominik Duka prágai érsek, Csehország prímása több ezer hazai hívő és külföldi zarándok jelenlétében méltatta az elhunyt gerinces magatartását, majd pedig bejelentette, hogy kezdeményezik a mártírhalált halt lelkipásztor boldoggá avatását.

Josef Toufart 1940-ben szentelték pappá, tizenhat évvel később Cíhostba helyezték. 1949-ben a karácsonyi szentmisét mutatta be, amikor az oltár feletti feszület többször is megmozdult. Néhány hét múlva a jelenség megismétlődött. Fokozatosan országszerte elterjedt a hír, hogy csoda történt, a szóbeszéd szerint Jézus így tiltakozik a szerzetesek elhurcolása, valamint számos, a kommunista rezsimmel megbékélni nem óhajtó papok eltávolítása ellen.

Vasárnaponként több ezren érkeztek a helyszínre, újabb csodára várva, ami azonban többször nem következett be. Ám a történet híre eljutott Klement Gottwald akkori pártfőtitkárhoz is, aki megparancsolta a pap letartóztatását. Az StB verőlegényei embertelen kínzásokkal akarták rákényszeríteni arra, hogy vallja be: valamilyen furfangos szerkezettel mozgatta a feszületet és így verte át a híveit, ám ő hazudni nem volt hajlandó. Más koholt vádakat tartalmazó vallomást sem írt alá, ezért a feldühödött vallatói agyonverték, és ismeretlen helyen temették el. Szüleit és testvéreit csupán négy évvel később értesítették a haláláról, amelynek okát nem nevezték meg.

Josef Toufar mártírhalált halt
Josef Toufar mártírhalált halt
novinky.cz

Milos Dolezal ismert cseh író és publicista másfél évtizede kutatja az StB aktáit. Öt évvel ezelőtt megtalálta azt az idős orvost, akit annak idején a titkosrendőrség emberei gépfegyverrel a kezükben arra kényszerítettek, hogy a halál okaként a gyomorfekély perforációját írja be.

„Durva időket éltünk, nem mertem ellentmondani, pedig nyilvánvaló volt, hogy gyilkosság történt" - vallotta meg az orvos. Dolezal később a még feldolgozatlan iratok között megtalálta az egyik verőlegény rajzát, amelyen pontosan feltüntette, hogy a Prága külvárosában található dáblicei temető betonaknájának melyik rekeszében rejtették el Josef Toufar tetemét, s milyen álnéven.

Ezt a helyet egyébként a csehek nem véletlenül nevezik az ördögök földjének, ugyanis egykor a Gestapo, majd pedig az StB is rendszerint itt rejtette el halálra kínzott foglyait. A cseh fővárosi önkormányzat 3,3 millió koronát szavazott meg a tetem kihantolására, amelyre tavaly novemberben került sor. Idén elvégezték a szükséges DNS-vizsgálatokat is, többek között az elhunyt ükunokahúgának bevonásával, aki éppen a főpolgármesteri hivatal alkalmazottja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.