Hatvannégy orosz katona esett el a grúziai háborúban

Összesen 64 orosz katona esett el a tavaly augusztusi grúziai háborúban és az azt követő másfél héten, további 283 megsebesült, hármat pedig eltűntként tartanak nyilván - közölte szombaton az orosz védelmi miniszterhelyettes egy rádióinterjújában.

Ezek az áldozatszámok az augusztus 8-a és 24-e közötti időszakra vonatkoznak - mondta Nyikolaj Pankov tábornok az Eho Moszkvi rádióban.

Az orosz főügyészi hivatal szeptemberben azt közölte, hogy 71 orosz katona halt meg a konfliktusban, de hozzáfűzte, hogy ebbe beleszámítanak a közvetlenül a háború előtt és után, békefenntartó tevékenység közben elesett katonák is. Pankov bejelentette: "az állam megtalálta a módját annak, hogy 100 ezer dollár" kártérítést fizessen minden elesett katona családjának.

Grúzia augusztusban támadást indított Dél-Oszétia ellen, hogy ismét a fennhatóság alá vonja a Moszkva-barát szakadár területet, de az orosz hadsereg visszaverte az offenzívát, és mélyen behatolt Grúzia Tbiliszi ellenőrzése alatt álló részébe is.

Grúzia saját állítása szerint 169 katonáját veszítette el, a polgári lakosságból pedig 228-an haltak meg az öt napig tartó háborúban.

Az orosz főügyészi hivatal közölte, hogy 165 déloszét lakos halálát regisztrálta. Amikor még tartott a háború, Oroszország azt állította, hogy mintegy 2000 déloszét polgári személy vesztette életét a harcok következtében. Mind Oroszország, mind Grúzia tagadja, hogy hadseregeik túlzott erőt alkalmaztak volna a másik ellen, vagy hogy polgári lakosokat vettek volna célba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.