Hatvankét halott egy oroszországi repülőgép-balesetben

Lezuhant leszállás közben egy utasszállító repülőgép Rosztov-na-Donu repülőterén, a fedélzeten utazó 62 ember életét vesztette.

A FlyDubai Boeing 737-800-asa  két órán át körözött a repülőtér felett, mielőtt a második leszállási kísérlet alatt balesetet szenvedett volna. A baleset előtt a járaton tűz ütött ki, és egy detonáció robaját is lehetett hallani. A becsapódást egy biztonsági kamera is rögzítette.

A gép a Dubai Nemzetköi Repülőtérről érkezett. A társaság azt közölte, hogy az utaslistán 33 ő, 18 férfi és négy gyermek szerepelt. A gépen előzetes információk szerint 44 orosz, nyolc ukrán két indiai és egy üzbég állampolgárságú utas tartózkodott. A személyzet hét főből, két nőből és öt férfiból állt. Az egyik pilóta spanyol, a másik ciprusi volt. A légiutas kísérők közül kettő orosz, egy seychelle-szigeteki, egy kolumbiai és egy kirgizisztáni polgár volt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI érdeklődésére közölte, hogy az orosz polgári, vészhelyzeti és katasztrófavédelmi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a lezuhant gépen nem utazott magyar állampolgár.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozta a tragédiát, de a katasztrófát vizsgáló orosz bizottság szerint valószínű, hogy az erős szél és a rossz látási viszonyok játszhattak közre  a FZ981-es járat  balesetében, de nem zárták ki a műszaki vagy emberi hiba lehetőségét sem – írja a Reuters.

A BBC helyi sajtójelentésekre hivatkozva azt írja, hogy mintegy 700 fős mentőalakulatot küldtek a helyszínre. A tűz már kialudt, a roncsok átkutatása folyamatban van. Az egyik fekete dobozt már megtalálták, de annak tartalmáról meg nem közöltek semmit.

Hivatalos álláspont szerint a tragédia legvalószínűbb oka az orkánerejű szél, de egyes repülésbiztonsági szakemberek úgy vélik, hogy a zuhanás meredek szöge nem erre utal. Szergej Kruglikov veterán orosz pilóta az állami televízióban azt mondta: ez egy teljesen kontrollálatlan zuhanás volt.

A FlyDubai egy 2009-ben indított, állami tulajdonú diszkont légitársaság, mely mintegy 90 célállomásra szállít utasokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.