Hatvan rendőr sérült meg az észak-belfasti zavargásokban

A hétvégén ismét kiéleződött a feszültség az északír fővárosban, Belfastban.

A legutóbbi két éjszaka összecsapásai során összesen hatvan rendőr sebesült meg, közülük hárman kórházi kezelésre is szorultak.

A rendbontást a szokásoknak megfelelően a koronahű protestánsok és az Ír Köztársasággal való újraegyesülést zászlajukra tűző katolikusok ellentéte robbantotta ki. Először egy protestáns zenekar haragította magára a nacionalistákat, miután az illetékes ún. Felvonulási Bizottság határozatával dacolva provokatív hangerővel játszott egy katolikus templom előtt. Ezután megtorlásul a katolikus republikánusok meneteltek hétfő délután az összetűzések egyik „hagyományos” helyszínén, a Carlisle Circus és Shankill Road környékén. A hétfő éjszakai konfliktus során a rebellisek, zömükben lojalista félkatonai szervezetek tagjai, autókat és minibuszokat kötöttek el és gyújtottak fel, kövekkel, palackokkal, petárdákkal és  téglákkal dobálták meg a rendőröket, akik erre hat gumilövedék-sorozat leadásával válaszoltak. Bevetették a vízágyúkat. és eddig hét rendbontót tartóztattak le.

A zavargások után Will Kerr rendőrfőkapitány-helyettes büszkének nevezte magát, amiért a biztonsági erők mindent elkövettek a rend helyreállítása érdekében, de „szomorúságát” fejezte ki, amiért a „rendőrség éppen az általa szolgált közösség súlyos és erőszakos cselekményei áldozatává vált”. Az egymással szembenálló felekezetek közötti, különösen a nyári hónapok felvonulási szezonjában rendszeresen előforduló háborúskodásnak a békét és hatalommegosztást szolgáló 1998-as ún. nagypénteki egyezmény sem tudott véget vetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.