Kína szuperhatóságot hozott létre az internetet felügyeletére

Egyetlen hatóság kezébe adja a kínai internet felügyeletét az ázsiai óriás vezetése.

A kínai rezsim már eddig is rengeteg pénzt költött az internet felügyeletére, rendszeresen blokkolva olyan tartalmakat, amelyeket állampolgárai számára nem megfelelőnek ítélt. Az új testület, az Állami Internet-információs Iroda még szigorúbb ellenőrzést tesz majd lehetővé.
 
Az internet felügyelete eddig az ország Információs Irodájának és számos más kormányhivatal alegységének feladata volt. Ezek most egy kézbe kerülnek. A BBC szerint a különböző hivatalok között gyakran viták dúlta arról, mi jelenhet meg az interneten és mi nem. A témák között nem csak politikailag érzékenyek szerepeltek: vita alakult ki például az online játékokról is.
 
Az új hatóság vezetője az információs miniszter, Wang Chen lesz, aki ezzel az összes többi, alacsonyabb rendű hatóságnál több hatalmat kapott az internet felügyeletére. Ez valószínűleg azt jelenti tehát, hogy az online hírek, az új média és az internetelérés is szigorúbb ellenőrzés alá kerül. Néhány hete bejárta a világsajtót: a közel-keleti és észak-afrikai forradalmak után kínai kormány erőteljesen lecsapott az ellenzékre. Mindeközben a kínai kormány abban reménykedik, hogy saját maga népszerűsítésére használhatja az internetet külföldön és belföldön egyaránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.