Hatmilliót kapott az informátor Csatáryért

Tíz hónappal ezelőtt egy informátor segítségével jutott a Simon Wiesenthal Központ olyan adatokhoz, amelyek lehetővé tették a náci háborús bűnökkel gyanúsított Csatáry László felkutatását Budapesten.

Az informátor 25 ezer dollár jutalmat kapott - mondta a központ igazgatója, Efraim Zuroff az AFP hírügynökségnek.

A The Sun brit bulvárlap vasárnap kétoldalas összeállítást közölt arról, hogy Budán él a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó központ listájának első helyén szereplő, 95 éves Csatáry László, akivel az újság riporterei beszéltek is a férfi lakásán.

Zuroff a riport apropóján nyilatkozott arról, hogy az által vezetett intézmény hívta fel tavaly a magyar ügyészség figyelmét Csatáryra, és a múlt héten újabb információkkal is szolgált, egyszersmind sürgette a viszgálat felgyorsítását. Az ügyészség jelenleg tanulmányozza a bizonyítékokat.

„Ennyit adunk olyan információkért, amelyek lehetővé teszik náci bűnösök megtalálását" - közölte Zuroff a 25 ezer dolláros jutalomról, mely mostani árfolyamon számolva körülbelül 5,8 millió forint. Arra nem tért ki, hogy az informátor magyar volt-e.

Csatáry, a szörnyeteg - a Sun hatalmas fotóval és harsány címmel indítja cikkét honlapján

Zuroff szerint az idő múlása nem halványítja el Csatáry bűnösségét, és „az idős kor nem jelenthet védelmet a holokauszt végrehajtói számára” - áll a központ vasárnapi közleményében. A szervezet adatai szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként aktív szerepet játszott 15 700 ezer zsidó Auschwitzba történő deportálásának megszervezésében.

A The Sun szerint Csatáry a háború után elmenekült Kassáról, és a távollétében, 1948-ban háborús bűnök miatt halálra ítélték Csehszlovákiában. A férfi ezután Kanadában telepedett le, új személyazonossággal, és műkereskedőként dolgozott – riportjában a The Sun meg is jegyezte, hogy Csatáry kanadai angol akcentussal válaszolt nemmel a bűnösségét firtató kérdésre, mielőtt rávágta volna aaz újságírókra az ajtót. Csatárynak 1997-ben a múltja miatt visszavonták a kanadai állampolgárságát, akkor eltűnt a hatóságok szeme elől.

Csatáry 2012 áprilisáig a lSimon Wiesenthal Központ legkeresettebb nácikról készített tízes listájának az élén volt, jelenleg a harmadik helyen szerepel. Az első hely most Alois Brunneré: Adolf Eichmann egykori jobbkezét és műveleti tisztjét azzal vádolják, hogy összesen 140 ezer zsidó deportáltatott Ausztriából, Görögországból, Fraciaországból és Szlovákiából. Brunner a világháború után Szíriába menekült, ahonnan soha nem adták ki. Utoljára 2001-ben látták, és mivel idén (lenne) százéves, valószínűleg már nincs az élők sorában.

A lista második helyén Aribert Heim áll, aki orvosként a sachsenhauseni, a buchenwaldi és a mauthauseni koncentrációs táborban tucatnyi zsidó életét oltotta ki méreginjekciókkal. A náci háborús bűnökkel gyanúsított, eddig mindenféle felelősségrevonás alól kibúvó társaságban szerepel még többek között a 93 éves Gerhard Sommer volt SS-hadnagy, akit 560 zsidó meggyilkolásáért keresnek, az ukrán Vladimir Katriuk, egy náci halálbrigád tagja, akitől Kanadában először elvették, majd visszaadták az állampolgárságot, Algimantas Dailide, a világháborús litván titkosszolgálat tisztje, aki elfogta és a nácik kezére adta a vilniusi gettóból megszökött zsidókat, és Zentai Károly is, akinek a magyarországi kiadatásáról egy idén márciusban hozott döntés alapján nemsokára dönt az ausztrál legfelsőbb szövetségi bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.