Hatmillió embert fenyeget a pakisztáni árvíz

Az ENSZ szerdán felhívást intéz a világ országaihoz, amelyben több százmillió dollárt kér az ázsiai ország megsegítésére.

A pakisztáni árvizek sújtotta több mint 13 millió lakos közül hatmillió életveszélyben van, a legsürgetőbb az ő megsegítésük - jelentette ki kedden Genfben az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

Elisabeth Byrs bejelentette egyúttal, hogy az ENSZ szerdán New York-i székhelyén felhívást intéz a világ országaihoz, és ebben több százmillió dollárt kér Pakisztán megsegítésére. A két hete tartó áradásoknak már mintegy 1500 halálos áldozata van az országban. A 250 ezer lakosú Muzaffargar város szinte teljesen kiürült keddre a pakisztáni hatóságok árvízveszélyről szóló figyelmeztetésének hatására.

Az OCHA egy másik szóvivője közölte hétfőn, hogy a pakisztáni árvizek által érintett emberek száma kétmillióval több, mint a 2004-ben az Indiai-óceán mentén pusztító szökőár, a 2005-ös kasmíri és a 2010-es haiti földrengés nyomán segítségre szorulók száma együttvéve. Akkor tekinthető valaki egy természeti csapás érintettjének, ha támogatásra van szüksége a talpra álláshoz, ami jelenthet rövid távú humanitárius segélyt vagy a lakhelye újjáépítéséhez hosszú távon nyújtott segítséget - mondta Maurizio Giuliano. Byrs kedden hozzátette ehhez, hogy eddig 280 ezer ház semmisült meg Pakisztánban, ami megközelíti a januári haiti földrengésben összedőlt házak számát.

Az árvízi helyzet az Északnyugati határtartományban a legsúlyosabb, de az ország középső részén található Pandzsáb és a délen fekvő Szindh tartományokban is az elmúlt napokban több százezer ember hagyta el otthonát az árvízi helyzet fokozódása miatt. Pandzsábban a 250 ezer lakosú Muzaffargar város szinte teljesen kiürült keddre a hatóságok árvízveszélyről szóló figyelmeztetésének hatására. A két hete tartó áradásoknak már mintegy 1500 halálos áldozata van az országban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.