Hatezer halott a haiti kolerában

A tavaly év elején földrengés sújtotta, koldusszegény szigetországban naponta 600 új megbetegedést észlelnek

Megközelítette a hatezret Haitin a kolerajárvány halálos áldozatainak száma - közölte a karibi ország egészségügyi minisztériuma. A tárca részben becslésen alapuló adatai szerint július 31-ig 5968-an haltak meg kolerában a járvány tavaly októberi kitörése óta, és a halálos áldozatok száma naponta tízzel nő.

A tavaly év elején földrengés sújtotta, koldusszegény szigetországban eddig 420 ezren kapták el a baktérium által előidézett, rendkívül fertőző betegséget, és naponta 600 új megbetegedést észlelnek.

A kolera nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell itatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A helyzet kezelését azonban akadályozza, hogy Haitin továbbra is csak ügyvezető kormány működik, mert a március közepén megválasztott új államfőnek, a korábbi popénekes Michel Martellynek nem sikerült olyan miniszterelnök-jelöltet találnia, akinek személyét elfogadná a parlament.

A politikai válság késlelteti az újjáépítést is a 2010 eleji, rendkívül pusztító - több mint 220 ezer emberéletet követelő - földrengés után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.