Határrevíziót pedzegetett Erdélyben a fideszes képviselő

Kőszegi Zoltán szerint akár már nyolc év múlva fel lehet vetni a kérdést.

Ahogy a Krónika írja, Kőszegi a vasárnap véget ért, „nemzetpolitikai műhelyként és fesztiválként” működő EMI-táborban nyilatkozott így a székelyföldi Borzonton, amikor egy pódiumbeszélgetés során a hallgatóságból valaki felvetette, hogy miért autonómiáról, és miért nem Trianon revíziójáról esik szó. A Fidesz parlamenti képviselője úgy vélte, ha pártja tud tovább erősödni, és Magyarországot gazdasági és más tekintetben is sikerül erős országgá tenni, akkor hivatalosan is fel lehet vetni a revízió kérdéseit – Kőszegi meglátása szerint ez akár már nyolc év múlva megtörténhet.

A megjegyzésnek van némi pikantériája, Kőszegi előtt ugyanis Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke beszélt a revízióról, valamivel visszafogottabban, mint a fideszes politikus. Mint Balczó elárulta, szerinte a jelenlegi világpolitikai kontextusban semmiféle lehetőség nincs Trianon felülvizsgálatára; bár vannak, akik ezt arra hivatkozva kérnék, hogy az egyezményt aláíró országok már nem is léteznek, a dologra „reális kilátás” így sem adódik – derül ki a Krónika cikkéből.

Kőszegi és Balczó kiszólására a román nagypolitika is felkapta a fejét – különösen azután, hogy egy videómegosztókon terjedő rémhír szerint az Erdélyi Magyar Ifjak összejövetelen éleslövészetet tartottak a „Székelyföld felszabadítására” jelentkező fiatalok számára. Ezt szombaton Mircea Dusa román belügyminiszter cáfolta, de elégedetlenségének adott hangot a magyar politikusok nyilatkozatai miatt. „Kifogásoltam, hogy idejönnek a magyar a politikusok – mint Orbán Viktor miniszterelnök aki bár Tusnádfürdőn most visszafogottabb volt, mások sokkal hangosabbak –, és autonómiáról, a székelyek földjéről beszélnek” – mordult fel a román belügyminiszter. Szerinte a magyarországi politikusok hasonló megnyilvánulásairól kormányszinten is említést kell tenni.

Ami az éleslövészetet illeti, a hétvégén több román televízió is bejátszotta egy internetes videómegosztó portálon megjelent kisfilmet, amelyen magyarul beszélő terepruhás férfiak és nők lőgyakorlatának a képei láthatók. A felirat szerint „Mi vagyunk a román megszállás alól Erdélyt felszabadítani hivatott Székely-Magyar Nemzetőrség. Ha csatlakozni szeretnél, keress fel minket a borzonti EMI-táborban”. Dusa  ennek kapcsán jelezte, hogy az EMI kérésére a román hatóságok vizsgálják, ki próbált rémhírt kelteni a táborral kapcsolatban.

Nézegessen minél kisebb célpontot nyújtó magyarokat!

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A táborban feltűnt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is; ő arról beszélt, hogy pártja szívesen együttműködne a Fidesszel abban, hogy „eltakarítsák a magyarországi politika színteréről a Magyar Szocialista Pártot”. Vona jelezte azt is, hogy a Jobbik számít az erdélyi szavazatokra, és a voksokért a maga korlátozott eszközeivel kampányolni is fog Erdélyben, de ha nem kapja meg őket, a párt nemzetpolitikai elképzelésein változtatni az sem fog.

Az EMI-tábort idén nyolcadik alkalommal augusztus 8-12. között rendezték meg Borzonton. A magát „Erdély legnagyobb nemzeti fesztiváljaként” hirdető rendezvényre a szervezők körülbelül hétszáz résztvevőt vártak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.