Határozott figyelmeztetés Észak-Koreának

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország alkotta G8 csoport londoni külügyminiszteri tanácskozásán a leghatározottabb hangnemben elítélték Phenjan atomfegyver- és rakétaprogramját.

A német külügyminiszter, Guido Westerwelle külön is nyomatékosította: „teljes az egyetértés” abban, hogy elfogadhatatlan Phenjan mostani háborús retorikája. A berlini diplomácia vezetője provokációs fenyegetésnek minősítette, ahogy Észak-Korea most a rövid- és közép-hatótávolságú rakétáit mozgatja. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig – miután külön is tárgyalt John Kerryvel – közölte, hogy ezúttal nincs nézeteltérés Moszkva és Washington között a helyzet megítélésében.

Lavrov és Kerry különmegbeszélést is tartott a konferencián
US Secretary of State John Kerry (R) walks with Russian Foreign Minister Sergei Lavrov at the G8 Foreign Ministers Meeting at Lancaster House in central London April 11, 2013. REUTERS/Peter Macdiarmid/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS)

Közben szöuli és tokiói lapok is azt feltételezik, hogy Phenjan az államalapító Kim Ir Szen – a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagyapja – április 15-i születésnapjára időzíthet rakétakísérleteket. Hírszerzői források szerint Észak-Korea keleti részén fellövésre készen áll egy vagy két Muszudan, azaz Taepodong-X rakéta, amely a feltételezések szerint Japánt, Okinawát és az amerikaiak guami bázisát is elérheti. Másik két évfordulóra is emlékeznek most Phenjanban. A kifelé sugárzott háborús üzenetek közepette csütörtökön utcai bálokon ünnepelték, hogy egy éve választották az ifjú Kimet a Koreai Munkapárt vezetőjévé. Április 13-án esedékes annak évfordulója, hogy a nemzeti védelmi bizottság elnöke lett.

A G8 külügyminiszterei nyilatkozatukban „mély aggodalmuknak” adtak hangot a szíriai konfliktus miatt is. Elhangzott, hogy támogatják a politikai átmenetet, és fokozzák a humanitárius segélyezést, ám nem tettek ígéretet az Aszad-rezsimmel szembeni felkelők felfegyverzésére. Ez utóbbi érzékeny kérdés annak fényében, hogy egyre több hír érkezik a Szíriában harcoló dzsihadista csoportok és az al-Kaida közti kapcsolatokról. Ugyanakkor határozottan elítélték, hogy Aszad hadserege rendszeresen bombáz civilek lakta városrészeket.

A válságkörzetekben a szexuális erőszak megelőzése és megakadályozása is napirendre került az ülésen. Elsősorban a házigazda, William Hague segédkezett a találkozón az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága különmegbízottjának, Angelina Jolie-nak a téma felvezetésében. A világhíres sztár köszöntetet mondott a G8-aknak támogatásukért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.