Hatalomra tör Kim Dzsong Un kishúga?

A „Kedves Vezető" legfiatalabb húga, Kim Jodzsong fontos állami tisztséget kapott – jelentette az észak-koreai állami hírügynökség. A ranglétrán egyre feljebb törő kishúg a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának első osztályvezető-helyettes lett.
Az előléptetésre nem sokkal azután került sor, hogy a diktátor nagynénje - férje állítólagos hazaárulása, majd kivégzése után - lekerült a vezető párttagok listájáról. Megfigyelők szerint Kim Jodzsong a közeljövőben akár befolyásos vezető szerepet is betölthet bátyja mellett – számol be a BBC.

Az észak-koreai állami hírügynökség annak kapcsán említette meg a kishúg vezető szerepét, hogy bátyja mellett megtekintette az észak-koreai rajzfilmstúdiót, amelyet még az országalapító Kim Ir Szen idején építettek fel.

A nyilvánosság előtt először édesapja, a néhai állami vezető Kim Dzsong Il temetésén tűnt fel 2011-ben, azóta egyre nagyobb felelősséggel járó feladatokat bíztak rá. Egyike volt azoknak például, akik elkísérték Kim Dzsong Unt a helyszíni felülvizsgálatokra, illetve aki bátyja előtt ellenőrizte ezeket a helyszíneket. Információk szerint a testvérek ugyanabban a bentlakásos iskolában tanultak Svájcban, így neveltetésük is azonos.

Az országban mindeközben nagyszabású tüntetést tartottak a napokban. A The Guardian értesülései szerint Phenjanban az ENSZ Közgyűlés emberi jogi bizottsága által előterjesztett javaslat ellen tiltakoztak, amely vörös riasztást adott ki az Észak-Koreában zajló emberiesség elleni cselekedetek és a koncentrációs táborok létezése miatt, valamint felkérte az Biztonsági Tanácsot, hogy utalja az ügyet a Nemzetközi Büntetőbíróság elé. A Kim Ir Szen téren összegyűlt tüntetők a vezetőiket dicsőítő és az ENSZ-t, illetve az Egyesült Államokat elítélő transzparenseket tartottak a magasba. Az ehhez hasonló demonstrációkat általában az észak-koreai hatóságok szervezik meg és vezénylik le.

Fontos esemény volt az állami vezető sindzsoni látogatása is, ahol a koreai háborúnak emléket állító múzeumot keresett fel. Ez a múzeum az amerikaiak által a háború idején elkövetett brutális tetteket mutatja be, jelentősen felnagyítva és kiszínezve annak valóságtartalmát.  Kim Dzsong Un a sajtó képviselői előtt kijelentette, hogy „az amerikaiak kannibálok, akik a gyilkolásban élik ki magukat" – írja a The Telegraph.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.