Hatalmi űr Afganisztánban

A fenyegető biztonsági helyzet miatt négy hónappal elhalasztják az afganisztáni elnökválasztást. Kabul még 30 ezer katonára vár az Egyesült Államoktól, ahol viszont egyre kevésbé bíznak Hamid Karzai államfőben.

„Biztonság nélkül nincs választás” – indokolta lakonikusan egy ezt rögzítő törvénycikkre hivatkozva Azizullah Lodin, a Független választási Bizottság elnöke, miért halasztják el négy hónappal az alkotmány szerint késő áprilisban tartandó elnökválasztást, amelyet így valószínűleg augusztus 20-án rendeznek meg. Hamid Karzai államfő öt éves mandátuma május 22-én jár le, és az alkotmány szerint 30 vagy 60 napon belül az országnak meg kell tartania az elnökválasztást.

Hamid Karzai. Voltak kétségek, de eloszlottak
Hamid Karzai

Az augusztusi elnökválasztás kompromisszum a tavaszi megméretést sürgető hangok és az elnöki hivatal között, amely őszig hivatalában marasztalná Karzait – árulta el Lodin, hozzáfűzve, a pénzhiány miatt is későbbre tűzik ki az elnökválasztás időpontját. A választási bizottság büdzséjéből 223 millió dollár még hiányzik ahhoz, hogy megrendezzék a megméretést.

Több afgán politikus is jelezte, hogy megméreti magát Karzai ellen, ám valódi esélye egyiküknek sincs.

A felmerült akadályok ellenére parlamenti képviselők úgy vélik, a késleltetett elnökválasztás nem használ az országnak. Alkotmányellenes, arról nem is beszélve, hogy ha a nemzetközi haderőnek hét év alatt nem sikerült nyugalmat teremtenie, miért számít arra, hogy a következő pár hónapban sikerül? – firtatta egyikük.

A biztonsági helyzet javításához Kabul még arra a 30 ezer katonára vár, amelyet az Egyesült Államokban elhangzó ígéretek szerint a következő hónapokban vezényelnek az országba. Nagy részük a dél-afganisztáni tartományokba kerül, amely az ország erőszak által leginkább fertőzött vidéke. Ludin szerint a 364 választási körzetből 84-ben kritikus biztonsági állapotok uralkodnak a feltörekvő tálibok miatt.

Washingtoni körökben Karzait és környezetét egyébként sokan kárhoztatják a burjánzó korrupció miatt. Az sem lendít a kétoldalú kapcsolatokon, hogy az elnök mostanában nyilvános kirohanásokat intéz az amerikai egységek ellen, ha egy-egy akciójuk afgán polgári áldozatokat is hagy maga után.

Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a minap elmondta, Afganisztánban az előző évhez képest tavaly negyven százalékkal nőtt az öngyilkos és a pokolgépes merényletek száma. A „hosszú erőlködést meghirdető Robert Gates védelmi miniszter szerint az afganisztáni misszió a fő kihívást jelenti a Barack Obama vezette washingtoni adminisztráció számára, már csak azért is, mert a szélsőségesek által könnyűszerrel átjárható határok miatt a szomszédos Pakisztán nélkül nem képzelhető el valódi megoldás.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.