Hatalmas tülekedés a spanyol útlevelekért

Latin-amerikaiak tömegei zarándokoltak el ma a hivatalokba, hogy polgárháborús menekültek leszármazottaiként állampolgárságot igényeljenek maguknak. Ez volt az utolsó nap, hogy ezt megtehették.

A korábbi szocialista kormány egy 2007-ben meghozott törvénye értelmében azok, akiknek a szülei vagy nagyszülei 1936 és 1955 között – vagyis a polgárháborús időszak és a Franco-éra alatt – hagyták el Spanyolországot, jogosultak rá, hogy spanyol állampolgárságot igényeljenek. A hároméves periódus, amíg erre lehetőségük volt, csütörtökön jár le, írja a BBC.

A spanyol külügyminisztérium adatai szerint a 2008-tól eddig beérkezett 378 862 kérelmező közül 213 787-en kapták meg az útlevelet és állampolgárságot, melynek átvétele nem vonja maga után jelenlegi állampolgárságuk elhagyását. A legtöbb kérelmező latin-amerikai, pontosabban kubai és argentin volt. 

A kubai spanyol nagykövetség előtt ma is hatalmas sorok kígyóztak, mert sokan az utolsó pillanatban álltak csak be. – Mindenki próbál hasznot húzni ebből a rendelkezésből, hogy utazhassunk és meglátogathassuk a családunkat – mondta Daisy Ramos tanárnő. A követség szerint több mint 180 ezer kubai igényelt ilyenfajta állampolgárságot, ami több, mint a kubai lakosság egy százaléka.

Hosszú sorok álltak a spanyol követség előtt Buenos Airesben is. Eddig több mint 60 ezren kapták már meg a spanyol állampolgárságot abból a 300 ezerből, akik jogosultnak gondolják magukat. Legtöbbjük nem tervezi, hogy Spanyolországba költözne, mivel a spanyol munkanélküliség és gazdasági válság nem éppen vonzó célpont. – Nem akarok elmenni innen máshová élni. Csak azért csináltam, hogy meglegyen rá a lehetőségem és az útlevelem – mondta egy kérelmező.

A latin-amerikai Mexikón és Venezuelán kívül Franciaországban éltek még sokan a lehetőséggel, mivel a polgárháború végén sok spanyol köztársaságpárti menekült ide.

Spanyolország havannai konzulátusa előtt várakoznak spanyol állampolgárságra vágyó emberek
Havanna, 2011. december 28. Spanyolország havannai konzulátusa előtt várakoznak spanyol állampolgárságra vágyó emberek a kubai fővárosban 2011. december 27-én. Ez az utolsó nap, amikor a 2008-ban elfogadott történelmi emlékezet törvénye, vagyis az úgynevezett unokatörvény alapján Spanyolországban született emberek gyermekei vagy unokái kérelmezhetik a spanyol állampolgárságot. A törvény azoknak az embereknek a leszármazottaira vonatkozik, akik politikai vagy gazdasági okokból a tengerentúlra költöztek Spanyolországból. A havannai spanyol nagykövetség szerint több mint 180 ezer kubai kérelmezte a spanyol útlevelet, és azoknak, akik meg is kapják, nem kell lemondaniuk a kubai állampolgárságukról. (MTI/AP/Franklin Reyes)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.