Hatalmas részvétel a katalán választásokon

Érezhetően mindenki tisztában van vele, hogy nem egyszerűen arról szavaznak a katalánok, hogy milyen kormányuk lesz a következő négy évben, hanem arról is: akarnak-e Madridtól független országot.

A részvétel este hatig 56,21 százalékos, a legutóbb 1988-ban volt ilyen magas a katalán választásokon - írja az El País. Artur Mas katalán kormányfő négy nyelven tájékoztatta a nemzetközi sajtót, amely nagy számban tudósít a választásról. Az egyébként svájci feketeszámlák tartásával vádolt Mas azt mondta, neki tiszta a lelkiismerete. A konzervatív Néppárt listavezetője, az erősen plasztikázott Alicia Sanchez-Camacho drámai hangon emlékeztette az embereket a szavazás valódi tétjére.

A szocialisták eközben hiába próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a választás a gazdasági megszorításokról kellene hogy szóljon, mert most ez sújtja a legjobban az embereket.

Az exit pollok nyolc után várhatók, az előrejelzések szerint Mas pártja 37 százalékra számíthat, a néppártiak és a szocialisták csúnyán lemaradva osztoznak majd a második és harmadik helyen, de bejuthat sok kis párt is, megnehezítve ezzel a kormányzást.

Convergencia i Unio (CIU) party's candidate Artur Mas casts his ballot for Catalunya's regional government surrounded by media at a polling station in Barcelona November 25, 2012. Spain's Catalans, angry over rising unemployment and persistent recess
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.