Hatalmas offenzíva a szélsőségesek ellen a Sínai-félszigeten

Az egyiptomi hadsereg tankokkal és harci helikopterekkel támad a Gázai övezet mentén.

Tankokkal, páncélozott harci járművekkel és Apache helikopterekkel indított nagyszabású offenzívát szombaton az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten ténykedő iszlamista szélsőségesek ellen – írja a BBC. Az elmúlt években nem volt példa hasonló méretű akcióra itt, de amióta a hadsereg július 3-án puccsal eltávolította Mohamed Murszi elnököt, várható volt a leszámolási kísérlet. A szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász irányította Gázai övezet határa felé most több oszlopban mennek tankok és a katonákat szállító járművek, a területről már reggel óta fegyvertűz zaja hallatszik.

Ahogy egy névtelenséget kérő tiszt az AP-nek elmondta, az offenzíva célja megtisztítatni a környékbeli falvakat és a városokat – Rafahot, Sejk Zuvejidet és a többit – az iszlamistáktól. Sejk Zuvejidnél a helikopterekről „terrorista fészkekre” lőttek ki rakétákat, ami után jöttek a katonák lecsapni a szélsőségesekre – árulta el az amerikai hírügynökségnek a névtelenséget kérő forrás. Esti információk szerint az offenzívának eddig 31 halottja és sérültje van.

A támadással párhuzamosan az egyiptomi hadsereg tűzszerészei hatalmas robbanószerkezetet hatástalanítottak a Szuezi-csatorna két nagyvárosa, Szuez és Iszmailija között, amelyet a szélsőségesek minden valószínűség szerint egy vasútvonalon akartak detonálni. A Sínai-félszigetről Hoszni Mubarak exállamfő tavalyelőtti megbuktatása óta egyre több támadást indítanak a szélsőségesek. Fenyegetésük miatt Izrael nemrég egy időre az eilati repülőteret is lezárta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.