Hatalmas földrengés a Fülöp-szigeteken

A Richter-skála szerint 7,2-es fokozatú mozgás helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perckor történt. Eddig 85 halott van.

Hatalmas földrengés rázta meg kedden a Fülöp-szigetek déli részét. A természeti katasztrófa fészke a Bohol szigetén, Mindanaótól északra fekvő Carmen városnál, mintegy 56 kilométer mélyen volt, de a környéken mindenhol lehetett érezni. A hawaii szökőárfigyelő központ nem adott ki riasztást a Csendes-óceán vidékére.

A helyi DZMM rádióállomás által idézett Fülöp-szigeteki polgári védelmi tisztségviselők elmondták, hogy eddig összesen 85 halottról tudnak. Televíziós híradások szerint a Cebu tartománybeli Mandaue település piacának tetőszerkezete is beomlott, 19 embert sebesítve meg. Összesen 33 sérültről tudnak a hatóságok. A boholi áldozatok egy halászkikötőben lelték halálukat – írja az AP amerikai hírügynökség. Többemeletes épületekről van szó: a halálos áldozatok nagy száma annak köszönhető, hogy az árusok és a halászok is gyakorta a munkahelyükön alszanak.

Az emberek sietve elhagyták az épületeket, és a kórházakból is kimenekültek, ahogy a nagy rengést utórengések követték. Edgardo Chatto boholi kormányzó szerint történelmi nevezetességű épületek és templomok rongálódtak meg. Leomlott az ország legrégebbi főtemplomának, a Cebuban található bazilikának a harangtornya is. A cebui katasztrófaelhárítási központ vezetője, Neil Sanchez szerint a hatóságok tájékozódnak azokról a hírekről, amelyek szerint egy iskola összeomlott. Kommunikálni a helyiekkel nehéz: a földrengés sújtotta területeken most sok helyütt nincs áram, és a mobilszolgáltatás is akadozik. Magának a katasztrófaelhárításnak is egy válságközpontba kellett költöznie, akkora pusztítást végzett az irodájában a földrengés.

Az egyik legaktívabb geológiai régió, az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén fekvő délkelet-ázsiai szigetországban gyakoriak a földrengések. Tavaly augusztusban az ország nyugati részén fekvő Samar szigetét rázta meg egy 7,6-es erősségű mozgás, amely egy embert megölt, és cunamifigyelmeztetést is kiadtak utána.

A földrengés egyébként nemzeti ünnepen, a ma kezdődő muzulmán íd al-adhán sújtotta a Fülöp-szigeteket. Az országlakók mintegy 5-9 százalékát kitevő muzulmán hívők főleg a déli tartományokban élnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.