Hatalmas detonáció Kabul diplomatanegyedében

Öngyilkos merénylő robbantotta fel az általa vezetett gépkocsit egy hatalmas detonációval járó pokolgépes merényletben Kabulban. Nyolc polgári személy, négy nő és négy férfi halt meg, a sebesültek száma negyven körül jár.

A merénylő tettét az afganisztáni főváros fő diplomáciai és kormányzati lakónegyedében, a Hítal szálló előtt követte el. A hasonló támadások ellen megerősített hotelépület megrongálódott, de közel sem annyira, mint a többi ház a környéken.

A belügyminiszter szerint nem tudni, ki volt a merénylő célpontja, de a támadás helyszínére érkező biztonsági illetékesek szerint az elkövető Ahmad Zia Maszúd volt alelnököt akarta meggyilkolni. Maszúd háza a környéken van, és a támadó ennél az épületnél akart robbantani - vélik biztonsági tisztek. Maszúd fivére, Ahmed Sah Maszúd a tálibok elleni harc legendás parancsnoka volt. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet emberei 2001 szeptemberében, a New York és Washington elleni támadások előtt két nappal gyilkolták meg.

A Hítal szállodában főként nyugati országok állampolgárai szállnak meg, de a hotelben lakik Hamid Karzai afgán elnök egyik szóvivője is. A szálloda gazdasági igazgatója azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a halálos áldozatok között van a hotel egyik biztonsági őre. Kabul központi negyede fölött az égboltot a detonáció következményeként por- és hamufelhő borította be.

Az afgán fővárosban viszonylag ritkák a robbantásos vagy fegyveres támadások, de számuk emelkedett az elmúlt hónapokban. November végén az elnöki palota közelében szemtanúk elmondása szerint rakétákat lőttek ki a külföldi tulajdonban lévő, ötcsillagos Serena szálló épületére. Négy ember, köztük két rendőr sebesült meg a támadásban. Afganisztánban dúl a tálib mozgalom felkelése annak ellenére, hogy az országban több mint százezer külföldi katona - a szövetséges afgán erőkkel együtt - igyekszik féken tartani az iszlamistákat.

A detonáció egyik áldozatát szállítják el a helyszínről
A victim of a blast is carried away from the site in Kabul December 15, 2009. A large explosion rocked Kabul's main diplomatic and government residential district on Tuesday morning as President Hamid Karzai was expected to attend an anti-corruption conference in the Afghan capital. REUTERS/Ahmad Masood (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.