Halálos áldozatok a szlovákiai árvizekben

Két - más források szerint három - halálos áldozata van a Közép- és Kelet-Szlovákiát vasárnap óta sújtó, hatalmas anyagi károkat okozó, özönvízszerű esőzéseknek és árvizeknek.

Kétezer menekült veszett a hullámokba

Mintegy kétezer menekült, illetve illegális bevándorló tűnt el idén a Földközi-tengeren való átkelés közben, főképp az európai országok kellő segítségnyújtásának hiányában - mondta szerdán Rómában az a holland szenátor, akit az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése bízott meg az ilyen esetek kivizsgálásával.

Százötvennél több halott az iszlamista nigériai erőszakhullámban

Az Egyesült Államok nigériai nagykövetsége vasárnap figyelmeztetett, hogy a támadásokat elkövető radikális iszlamista szekta három, a fővárosban lévő, külföldiek által látogatott luxusszálloda ellen pokolgépes merényletet követhet el.

Büntetőeljárás indult a krasznodari tragédia miatt

Eddig 150 ember halt meg az özönvízszerű dél-oroszországi áradásban, amelyre senki nem figyelmeztetett.

Kínai földrengés: több tucat halott

A Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földrengés rázta meg a dél-kínai Jünnan (Yunnan) és Kujcsou (Guizhou) tartományokat.

 

Hatalmas árvíz pusztít Nigériában

Adamawa államban harminc ember meghalt és több mint 120 ezer lakhelye elhagyására kényszerült az árvíz miatt – jelentette vasárnap az AFP francia hírügynökség.

Shadrach Daniel, a helyi katasztrófavédelem igazgatója szerint a 120 ezer földönfutóból mindössze 60 ezer találhatott ideiglenes szállásra a 60 menekülttábor valamelyikében, a szomszédos Kamerunban pedig, ahol nagy esőzések voltak, megnyitottak egy gátat.

A harminc halott csak a legutóbbi áldozatokat jelenti: A Vöröskereszt vasárnapi bejelentése szerint a július óta tartó nigériai árvizek eddig 137 halálos áldozatot követeltek és korábban már mintegy 30 ezer embert tettek vált földönfutóvá. Umar Mairiga, a nemzetközi segélyszervezet szóvivője szerint közép-keleti Adamawa mellett Taraba és Benue államot fenyegeti a természeti katasztrófa, és még több halottra, még több menekültre lehet számítani. Arról, hogy a mezőgazdaság és az ipar mekkora kárral ússza meg az árvizeket, egyelőre becslések sem láttak napvilágot.

Nigériában májustól szeptemberig tart az esős évszak, és közben szinte a semmiből jön az árvíz. Ez sokhelyütt követel halálos áldozatokat, főleg vidéken és a városi nyomornegyedekben, ahol a vízvezeték-hálózat rosszul van kiépítve vagy egyszerűen nincs.

A területen kolera-járvány terjed (már 65 embernél azonosították a betegséget), de eddig nem követelt halálos áldozatokat. A kolera bakteriális eredetű megbetegedés, amelynek legjellemzőbb tünetei az erős hányás és hasmenés. A kór szennyezett vízzel és élelmiszerrel terjed.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.