Hatalmas választási botrány Lengyelországban

Lemondott posztjáról péntek délután Stefan Jaworski, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke, távozása a vasárnapi helyhatósági választásokon leadott szavazatok akadozó számlálásával függ össze.
A hatvannyolc éves Jaworski 2010 óta volt a PKW elnöke. Lemondását követően péntek este a kilenctagú PKW egy másik tagja, a Legfelsőbb Bíróság bírója, Stanislaw Zablocki is leköszönt. Szerdán Kazimierz Czaplicki, a PKW végrehajtó szervének, az országos választási irodának elnöke mondott le hivataláról. A három tisztségviselő mindazonáltal a hivatalos választási eredmény kihirdetéséig posztján marad.

Csütörtökön megszűnt Stanislaw Kosmal választási bizottsági tagsága is, mert betöltötte 70. életévét. Helyette már pénteki hatállyal kineveztek egy másik tagot.

A személycseréket megelőzően Bronislaw Komorowski lengyel elnök őrültségnek nevezte azt a követelést, hogy az egész PKW-t leváltsák. A testület menesztését ugyanis több politikai erő, köztük a legfőbb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) is követelte. Ugyanezzel a követeléssel szerveztek ülősztrájkot a csütörtök esti tüntetés után a PKW székhelyére behatoló tiltakozók.

E megmozdulás miatt a PKW felfüggesztette a választási eredmények feldolgozását. Miután a rendőrség péntekre virradó éjjel őrizetbe vette a tiltakozókat és velük együtt a helyszínen dolgozó újságírókat is, a PKW péntek délelőtt felújította tevékenységét. A választási eredmények közlését péntek délutánra ígérte a bizottság, erre azonban egyelőre nem került sor.

A szavazás és a szavazatszámlálás során tapasztalt számos szabálytalanság miatt a választásokat az exit pollok szerint megnyerő PiS és a szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) új szavazás meghirdetését sürgette még csütörtökön. Az SLD az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek meghívását is követelte az új választásokra.

Ewa Kopacz miniszterelnök azonban, akárcsak Bronislaw Komorowski elnök, kizártnak és károsnak nevezte ezt a megoldást. A választások tisztaságával kapcsolatos kifogások nem a politikusok, hanem a bíróságok hatáskörébe tartoznak – mondta Kopacz, aki ugyanakkor elismerte, hogy az országos választási bizottság (PKW) nem boldogult az elektronikus rendszerrel.

Komorowski a történtek miatt pénteken lemondta a jövő héten esedékes japáni útját. A rádió közlése szerint a lengyel elnök hétfőn az alkotmánybíróság jelenlegi és volt elnökeivel konzultálna a választások utáni helyzet lehetséges rendezéséről.

A lengyel és nemzetközi újságíró-szervezetek, köztük a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a Press Club figyelemmel kísérik a PKW székhelyén őrizetbe vett újságírók sorsát.

A Telewizja Republika jobboldali hírtelevízió riporterét, Jan Pawlickit, valamint a PAP lengyel hírügynökség fotósát, Tomasz Gzellt még pénteken este állították bíróság elé. Az első tárgyalást követően szabadlábra helyezett újságírók gyorsított eljárású pere a következő hetekben folytatódik. Szabadlábon védekezhet Ewa Stankiewcz újságíró, a 2012-es budapesti békemenetről szóló dokumentumfilm rendezője is.

Gzell őrizetbe vételéről a PAP péntek délután nyilatkozatot adott ki, amely szerint érthetetlenek a rendőrség lépései a hírügynökségi újságíróval szemben. "A PAP-nak mint országos hírügynökségnek meghatározott feladatai vannak. Fotóriporterünk a hírügynökség küldetéséből következő kötelességét teljesítette" - közölték.

Az újságírók védelmében pénteken a PiS is kiadott egy nyilatkozatot, bár a csütörtöki tiltakozástól korábban elhatárolódott a párt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.