Hatalmas anyai pofon mentette meg a kivégzéstől

Egy iráni gyilkos nyakán már ott feszült a kötél, amikor az áldozat anyja odalépett hozzá, lekevert egyet és megbocsátott neki a család nevében.

Egy ritka nagylelkű gesztusnak köszönhetően az utolsó pillanatban menekült meg a kivégzéstől egy gyilkosságért elítélt iráni férfi. Balal Abdullah hét éve, az utcán, egy verekedés közben leszúrta az áldozatát, Abdollah Hosszeinzadehet az északi Mazandaran tartomány egyik városában, Rojanban, amiért az iszlám törvénykezésben létező „szemet szemért, fogat fogért” elv, a qisas alapján kötél általi halálra ítélték.

A per nem tartott sokáig, a kivégzés viszont azért késett éveket, mert némiképp meglepően Hosszeinzadeh családja újra és újra halasztásért fellebbezett a helyi igazságszolgáltatás előtt. Időpontot nemrég végül sikerült kitűzni, és kedden Abdullaot ki is vitték a vesztőhelyre, csakhogy a qisas lehetővé teszi, hogy a gyilkos alól az áldiozat valamelyik hozzátartozóhja rúgja ki a széket az akasztófán. Ezt Hosszeinzadeh anyja nem tette meg. Helyette odalépett a csuklyában, nyakában már feszülő kötéllel álló Abdullahhoz, lekevert neki egy hatalmas pfont, és jelezte, hogy megbocsát a fia meggyilkolásáért. A kivégzést emiatt fel is függesztették.

A rendkívüli esetről képriportban számolt be az iráni ISNA hírügynökség. Azután egyébként, hogy Abdullah nyakából kivették a kötelet, Hosszeinzadeh és az ő anyja sírva borult össze. A megbocsátó gesztus nagylelkűségére vet némi fényt, hogy hét évvel ezelőtti késelésben a Hosszainzadeh-család már a második gyermekét veszítette el. Abdollah öccse 11 évesen autóbaleset áldozata lett.

Iránban tavaly 369 kivégzést hajtottak végre, de ez csak a hatóságok által elismert hivatalos szám, az Amnesty International szerint valójában körülbelül 700 halálos ítéletet hajtottak végre. Egyébként akármelyik szám fedje is a valóságot, az iszlám köztársaság a második a világon az után a Kína után, ahol szerény becslések szerint is ezer embert végeznek ki évente, halálbüntetést kiszabni pedig 55 fajta bűncselekményért lehet.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.